Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και με ώρα έναρξης 6 μμ, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού  Ινστιτούτου Παστέρ εκδήλωση αφιερωμένη στο ταξίδι του πλοίου Ματαρόα, ένα σημαντικό  γεγονός της Ελληνογαλλικής Ιστορίας,  που χαρακτηρίζει την αέναη συμμαχία των δυο χωρών στο σεβασμό και την προστασία του ανθρώπινου πνεύματος.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή της βραβευμένης ταινίας - ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Σιαδήμα 'Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται', που περιγράφει το περιπετειώδες ταξίδι, τον Δεκέμβριο του 1945, με τελικό  προορισμό την Γαλλία, 124, νέων ανδρών και γυναικών, φιλοσόφων, καλλιτεχνών και επιστημόνων,   υποτρόφων στην πλειοψηφία τους της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Διοργανωτές ήταν οι Γάλλοι φιλέλληνες Οκτάβιος Μερλιέ και Ροζέ Μιλλιέξ του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με τη συνεργασία του Ρενέ  Μπουασώ  Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Στόχος ήταν η προστασία της νεότερης πνευματικής ελίτ της Ελλάδας από τον φόβο των πολιτικών εξελίξεων σε συνδυασμό με την πείνα και την αβεβαιότητα.

Μεταξύ των σημαντικών επιβατών, περιλαμβάνονταν οι φιλόσοφοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, ο ιστορικός Νικόλαος Σβορώνος, οι αρχιτέκτονες Αριστομένης Προβελέγγιος και Τάκης Ζενέτος, ο μαέστρος Δημήτρης Χωραφάς, η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου, η εικαστικός Νέλλη Ανδρικοπούλου και ο χημικός, μετέπειτα φαρμακοβιομήχανος και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ινστιτούτου Παστέρ, Εμμανουήλ Νειάδας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους: Ανδρέα Σιαδήμα, Παραγωγό και Σκηνοθέτη  της ταινίας, Νικόλαο Μανιτάκη, Αναπληρωτή  Καθηγητή ΕΚΠΑ, που έχει επιμεληθεί σε συνεργασία με την Servanne Jollivet, τον Συλλογικό Τόμο: Ματαρόα 1945, Από τον μύθο στην Ιστορία (εκδόσεις Ασίνη),  Ανδρέα Βούρτση,  Ιστορικό της Επιστήμης, συνεργάτη  ΕΙΠ  και Ευαγγελία Ντάντη, MSC Ελληνογαλλικές Σπουδές Λογοτεχνίας, Πολιτισμού και Μετάφρασης.  Συντονίζει η Δρ. Χριστίνα Οικονομοπούλου, Προϊσταμένη Διοίκησης ΕΙΠ.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσία μελών των  οικογενειών Μπουασώ και  Νειάδα, για μοίρασμα μνήμης και έμπνευσης από ένα γεγονός με σημαντική επιρροή στην πνευματική, επιστημονική και καλλιτεχνική πρόοδο της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Θα ακολουθήσει κοκτέιλ στο χώρο του Φουαγιέ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΑΝΤΙΣΕΛ.

Πληροφορίες: 2106478814 - 2106478850 - 60, [email protected].  

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου