Ήταν Ιανουάριος του 2014, όταν οι δύο πλήρως εξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) πραγματοποίησαν την πρώτη τους αποστολή, με σκοπό να προσφέρουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Αυτό που ξεκίνησε ως παράτολμο εγχείρημα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος, έχει εξελιχθεί σε ένα ζωτικής  σημασίας υγειονομικό πρόγραμμα για χιλιάδες ανθρώπους ανά την Ελλάδα. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, οι ΚΙΜ έχουν πραγματοποιήσει 161 αποστολές, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε 53.081 ανθρώπους από το Καστελόριζο μέχρι τους Προμάχους, και το γιορτάζουν με μια ανοιχτή για όλους, επετειακή εκδήλωση στην Αμοργό από τις 26-29 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, ο κόσμος θα έχει πρόσβαση σε διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, καρδιογράφημα, μέτρηση οστικής πυκνότητας) ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε χειρουργική, οφθαλμιατρική και οδοντιατρική εξέταση καθώς επίσης να παρακολουθήσει ομιλίες που θα διεξαχθούν για θέματα δημοσίας υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν και συμβουλευτικές συνεδρίες για τους γονείς με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων, σχολικού προσανατολισμού για μαθητές λυκείου ενώ επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς αλλά και το mini πρωτάθλημα μπάσκετ, ενώ παράλληλα θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως yoga, μαθήματα πρώτων βοηθειών, πεζοπορία, κ.ά.

Το πρόγραμμα των ΚΙΜ που έχει ως αποστολή την ισότιμη και ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου