Η πρώτη παγκοσμίως εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ελονοσίας ξεκίνησε σήμερα στο Καμερούν.

Σε ένα μικρό νοσοκομείο στην πόλη Soa, ένα μωρό έξι μηνών ήταν ένα από τα πρώτα που εμβολιάστηκαν κατά της τροπικής νόσου. Οι νοσοκόμες τραγούδησαν και γιόρτασαν την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα τους.

Το νοσοκομείο στη Σόα είναι ένα από τα πολλά κέντρα εμβολιασμού που έχουν δημιουργηθεί στην αφρικανική χώρα με τα 28 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της ελονοσίας ως "ιστορικό στάδιο" στον αγώνα κατά της νόσου, η οποία εμφανίζεται κυρίως στην Αφρική.

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα που μεταδίδονται από το ανωφελές κουνούπι. Η ασθένεια αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία στην Αφρική, ιδίως για τα μικρά παιδιά, ιδίως καθώς η αντοχή στα κοινά φάρμακα για την ελονοσία γίνεται όλο και πιο συχνή.

Το 2021 καταγράφηκαν 247 εκατομμύρια μολύνσεις από ελονοσία παγκοσμίως και 619.000 ασθενείς πέθαναν. Το 95% των παγκόσμιων λοιμώξεων και το 96% των θανάτων καταγράφηκαν στην Αφρική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου