Τουλάχιστον, το 2024 θα είναι καλύτερο από το 2023 για τη φαρμακοβιομηχανία. Ο ελβετικός φαρμακευτικός "γίγαντας" Roche όπως φαίνεται θα σημειώσει τις περισσότερες πωλήσεις (55 δισεκατομμύρια δολάρια) από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία φαρμάκων τη φετινή χρονιά, χάρη στην ισχύ του χαρτοφυλακίου των βιολογικών φαρμάκων της, συμπεριλαμβανομένου του Ocrelizumab μιας θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και του αντικαρκινικού παράγοντα Atezolizumab και του φαρμάκου για την αιμορροφιλία  emicizumab-kxwh.

Την ίδια στιγμή, η Johnson & Johnson (JNJ), η Merck, η AbbVie (ABBV) και η Pfizer εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν επίσης τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Ωστόσο, η Pfizer, η εταιρεία φαρμάκων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως πέρυσι, θα πέσει στην πέμπτη θέση της κατάταξης, λόγω της σημαντικής μείωσης των πωλήσεων της για τις θεραπείες της που σχετίζονται με την πανδημία.

Μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα θα είναι ότι η Novo Nordisk θα μπει στο top 10, αντικαθιστώντας την GSK (πρώην GlaxoSmithKline). Η Novo Nordisk θα υπερηφανεύεται για δύο φάρμακα με τις περισσότερες πωλήσεις στην κατηγορία της απώλειας βάρους. Ο λόγος για το Wegovy (4 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες πωλήσεις) και Ozempic (3 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι συνολικές πωλήσεις των φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούν και τα δύο το ίδιο δραστικό συστατικό, τη Σεμαγλουτίδη, θα ανταγωνιστούν αυτές του Pembrolizumab, του φαρμακευτικού προϊόντος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Το Pembrolizumab, είναι ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο που παράγεται και διατίθεται στην αγορά από τη πολυεθνική Merck, ενώ για φέτος αναμένεται να αποφέρει στην εταιρεία πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρα από τα Pembrolizumab Wegovy και  Ozempic, άλλα κορυφαία σε πωλήσεις φάρμακα είναι το Dupilumab της Sanofi και της Regeneron, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλλεργικών ασθενειών όπως το έκζεμα, το άσθμα και οι ρινικοί πολύποδες, το Apixaban, το φάρμακο της Pfizer και της Bristol Myers Squibb που χρησιμοποιείται για την πρόληψη θρόμβων αίματος και το Biktarvy της Gilead's που είναι ένα φάρμακο συνδυασμού σταθερής δόσης για τη θεραπεία του HIV και του AIDS.

Πηγές:
https://www.kiplinger.com/business/a-good-year-for-the-pharma-industry-the-kiplinger-letter

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς