Σύμφωνα με την έκθεση Allied Market Research, το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φαρμάκων αποτιμήθηκε σε 814,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 1.456,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,0% από το 2023 έως το 2032.

Μια έκθεση του 2018 από την εταιρεία πληροφοριών αγοράς EvaluatePharma αποκάλυψε ότι καθώς οι πατέντες βασικών φαρμάκων θα λήξουν μεταξύ 2018 και 2024, αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως απώλειες πωλήσεων αξίας 251 δισ. δολ. παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται ότι το 2023, ένα από τα μεγαλύτερα blockbuster φάρμακα, το adalimumab έχασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του.

Σε ποια φάρμακα και πότε χάνεται η πατέντα;

  1. Aripiprazole: Με έσοδα 15,5 δισ. δολ. το 2022, το Aripiprazole από την Otsuka Pharmaceutical είναι ένα ενέσιμο αντιψυχωσικό μακράς δράσης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Το φάρμακο υποτίθεται ότι θα είναι εκτός διπλώματος ευρεσιτεχνίας τον Οκτώβριο του 2024. Το σκεύασμα χει αριπιπραζόλη σε ενέσιμο εναιώρημα παρατεταμένης αποδέσμευσης, που χορηγείται κάθε μήνα για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας σε ενήλικες. 
  2. Dapagliflozin: Το dapagliflozin της AstraZeneca είναι ένα από τα κορυφαία φάρμακα στην κατηγορία του. Το dapagliflozin είναι ένας από του στόματος αναστολέας SGLT2 που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, τόσο ως μονοθεραπεία όσο και ως συμπληρωματική θεραπεία. Οι ετήσιες πωλήσεις ανέρχονται περίπου στα 4,3 δισ. δολ.
  3. Semaglutide: Αναπτύχθηκε από τη Novo Nordisk. Το semaglutide είναι ένα ενέσιμο ανάλογο GLP-1 που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Από την έγκρισή του το 2017, το Ozempic έχει γίνει γρήγορα ένα υπερπαραγωγικό φάρμακο για τον διαβήτη δημιουργώντας ετήσιες πωλήσεις περίπου 3,6 δισ. δολ. Θα χάσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του τον Μάιο του 2024.
  4. Olaparib: Με την αυξανόμενη επιβάρυνση τωνμη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΚΝ), η αγορά για τη θεραπεία του καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται. Ένα τέτοιο φάρμακο είναι το  olaparib), από την AstraZeneca, το οποίο απέφερε εντυπωσιακές πωλήσεις περίπου 2,7 δισ. δολ. το 2022. Το olaparib είναι ένας από του στόματος αναστολέας PARP που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων προχωρημένων καρκίνων των ωοθηκών, του μαστού και του προστάτη που προκαλούνται από μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA. Το φάρμακο πρόκειται να χάσει το δίπλωμά του το 2024.
  5. Budesonide/formoterol: Αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το budesonide/formoterol είναι ένας κρίσιμος παίκτης στον τομέα των αναπνευστικών ασθενειών όπως το άσθμα και η ΧΑΠ. Το φάρμακο πρόκειται να χάσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του τον Νοέμβριο του 2024.
  6. Sacubitril/valsartan: Αναπτύχθηκε από τη Novartis και απέφερε εντυπωσιακές πωλήσεις περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι σημαντικός παίκτης στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας από την έγκρισή του το 2015. Το sacubitril/valsartan είναι ένας συνδυασμός από του στόματος φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή νοσηλεία. Το φάρμακο θα χάσει το δίπλωμά του τον Μάιο του 2024.
  7. Lurasidone: To Lurasidone από τη Sunovion Pharmaceuticals είναι ένας από τους κρίσιμους παίκτες στον τομέα των αντιψυχωσικών. Το φάρμακο συνταγογραφείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και έχει δημιουργήσει πωλήσεις περίπου 1,8 δισ. δολ. το 2022. Το φάρμακο θα απωλέσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του τον Φεβρουάριο του 2024.
  8. Rifaximin: Οι γαστρεντερικές ασθένειες είναι ένας σημαντικός θεραπευτικός τομέας παγκοσμίως και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι ένα βασικό τμήμα ανάπτυξης. Το rifaximin από τη Salix Pharmaceuticals σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις το 2022 φτάνοντας το 1,6 δισ. δολ. Eίναι ένα από του στόματος αντιβιοτικό εγκεκριμένο για τη θεραπεία του IBS-D (κυρίως διάρροιας) και της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας. Το φάρμακο θα χάσει το δίπλωμά του τον Ιούνιο του 2024.
  9. Cabozantinib: Το Cabozantinib, από την Exelixis, σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις περίπου 1,4 δισ. δολ. το 2022. Είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία του προχωρημένου νεφρικού καρκινώματος τόσο ως θεραπεία πρώτης γραμμής όσο και μετά από προηγούμενη αντιαγγειογενετική θεραπεία. Το φάρμακο πρόκειται να χάσει την πατέντα του τον Σεπτέμβριο του 2024.

Πηγές:
msn.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο