Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα συμβάλλουν στη μετάδοση της γρίπης σε παιδιά και εφήβους.

Η πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 13 βαθμούς Κελσίου αυξάνει τη μετάδοση, η οποία κορυφώνεται όταν το θερμόμετρο δείξει 5,3 βαθμούς.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη Κινέζων ειδικών, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, στόχος της μελέτης ήταν να αναλυθούν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε παιδιά και εφήβους έως 17 ετών.

Μελετήθηκαν πολλαπλοί μετεωρολογικοί παράγοντες και η διασπορά των ιών της γρίπης και εξετάστηκε η συνάφεια μεταξύ αυτών, με ειδικά γραμμικά μοντέλα.

Διαπιστώθηκε πως η σχέση μεταξύ της μέσης θερμοκρασίας, βροχόπτωσης, ωρών ηλιοφάνειας και κρουσμάτων γρίπης παρουσίασε ένα κυματιστό μοτίβο.

Όταν η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 13 °C, ο σχετικός κίνδυνος αυξήθηκε απότομα και κορυφώθηκε στους 5,7 °C.

Υγρασία

Ο κίνδυνος αυξήθηκε όταν η σχετική υγρασία ήταν κάτω από 66% ή πάνω από 79% και αυξήθηκε εκθετικά όταν η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 1.625 mm, φτάνοντας τη μέγιστη τιμή των 2.566,29.

Οι ώρες χαμηλής και υψηλής ηλιοφάνειας συσχετίστηκαν με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης γρίπης.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες μειώνουν τον κίνδυνο γρίπης στην ηλικιακή ομάδα 0 - 3 ετών, αλλά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για τις ηλικίες 7 - 12 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε