Προηγούμενες μελέτες που εστίασαν στη χρήση κοκαΐνης έδειξαν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άντρες να εμφανίσουν εθισμό, να δοκιμάσουν κοκαΐνη σε μικρότερη ηλικία, να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες του ναρκωτικού και να υποφέρουν από τις συνέπειες της κατάχρησης.

Νέα έρευνα του University of Texas at Arlington που δημοσιεύτηκε στο Pharmacology Biochemistry and Behavior επιβεβαιώνει  αυτό που από καιρό υποπτεύονταν οι επιστήμονες.

Η ορμόνη οιστραδιόλη είναι υπεύθυνη για τον λόγο που οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον εθισμό στην κοκαΐνη.

Η καθηγήτρια  Linda Perrotti, δήλωσε ότι για πρώτη φορά οι ερευνητές έδειξαν ότι η οιστραδιόλη ενισχύει την ανταμοιβή που προσφέρει η κοκαΐνη.

Η μελέτη βοηθά στην κατανόηση του πώς οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευαισθησία τις γυναίκες στην επίδραση επιβράβευσης της κοκαΐνης.

Η έρευνα έδειξε υψηλότερα επίπεδα ευαισθησίας στις γυναίκες που είχαν διακυμάνσεις ανάλογα με το πού βρίσκονταν στον αναπαραγωγικό  τους κύκλο.

Η Perrotti είπε ότι συγκεκριμένα, φάνηκε τώρα ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερη ευαισθησία στην οξεία επίδραση επιβράβευσης της κοκαΐνης σε σχέση με το πού βρίσκονται στον κύκλο τους.

Η παρούσα έρευνα δίνει νέα κατανόηση του πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στην κοκαΐνη, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη χρήση της κοκαΐνης και της εξάρτησης.

 

Πηγές:
Pharmacology Biochemistry and Behavior 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά