Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός έλυσε τις διαφωνίες του σχετικά με τη σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης. Ο νόμος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου, δήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Βερολίνο οι αναπληρωτές επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ωστόσο, ο νόμος πρέπει πρώτα να περάσει από το κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach (SPD), είχε ορίσει την εβδομάδα από τις 19 - 23 Φεβρουαρίου για να περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο. Αυτό πρέπει επίσης να ασχοληθεί ακόμη με τα σχέδια.

Οι τρεις βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας εξήγησαν: "Οι κανονισμοί αποτελούν πραγματικό ορόσημο για μια σύγχρονη πολιτική για τα ναρκωτικά που ενισχύει την πρόληψη και βελτιώνει την προστασία της υγείας, των παιδιών και των νέων".

Οι καταναλωτές θα αποποινικοποιηθούν επίσης και η μαύρη αγορά θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά. Οι επιπτώσεις του νόμου στην προστασία των παιδιών και των νέων και στο οργανωμένο έγκλημα θα αξιολογηθούν "εγκαίρως", σύμφωνα με τη δήλωση. Η εμπειρογνωμοσύνη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματολογικής Αστυνομίας θα συμπεριληφθεί επίσης στη διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με κύκλους του κυβερνητικού Συνασπισμού το βράδυ της Πέμπτης, δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενο των σχεδίων.

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν ήδη συμφωνήσει τον Νοέμβριο να αφαιρεθεί η κάνναβη από τον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών του νόμου περί ναρκωτικών.

Η κατ' οίκον καλλιέργεια και κατοχή ορισμένων ποσοτήτων του ναρκωτικού θα επιτρέπεται στους ενήλικες από την 1η Απριλίου 2024. Οι λέσχες για κοινή καλλιέργεια θα καταστούν δυνατές από την 1η Ιουλίου.

Η νομιμοποίηση είναι ένα από τα σχέδια της συμφωνίας του Συνασπισμού. Ωστόσο, εγχώριοι πολιτικοί, ιδίως του SPD, εξέφρασαν ανησυχίες τον Ιανουάριο, γι' αυτό και ο νόμος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: Δικαίωμα των γιατρών η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ
Καλπάζουν οι πωλήσεις της GSK
ΗΠΑ: Προς χαλάρωση οι περιορισμοί στη χρήση κάνναβης