H αυστριακή πλατφόρμα StopFGM, προειδοποιεί κατά του ακρωτηριασμού και αφαίρεσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων. "Η διαδικασία δεν βασίζεται στη θρησκεία, αλλά πηγάζει από μια πατριαρχική κοινωνική δομή", δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πλήττονται από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. Η Διεθνής Ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι η 6η Φεβρουαρίου.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) αναφέρεται στη μερική ή πλήρη αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων και σε άλλες κακώσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων χωρίς ιατρικούς λόγους.

Η θεραπεία δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία των κοριτσιών και προκαλεί μόνο βλάβη. Επιπλέον, η θεραπεία παρεμβαίνει στις φυσικές λειτουργίες του γυναικείου σώματος, θεωρούν κάποιοι ιατροί από την Αυστρία.

Οι άμεσες συνέπειες της επέμβασης περιλαμβάνουν πρήξιμο και τραυματισμό του ιστού των γεννητικών οργάνων, προβλήματα στην ούρηση και στην επούλωση των πληγών. Οι ασθενείς επηρεάζονται από την επέμβαση για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν σεξουαλικά και κολπικά προβλήματα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού και ψυχολογικά προβλήματα.

Η οργάνωση StopFGM έχει θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Institute for Gender Equality, εκτιμάται ότι το 25 % έως 42 % των κοριτσιών διατρέχει κίνδυνο ακρωτηριασμού τωνγυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) στην Ελλάδα, επί συνολικού πληθυσμού 1 787 κοριτσιών ηλικίας 0-18 ετών από χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων  γεννητικών οργάνων.

Τα κορίτσια που διατρέχουν κίνδυνο ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ελλάδα κατάγονται κυρίως από την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία. Αυτά είναι τα ευρήματα από την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην ΕΕ.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί μια σοβαρή μορφή έμφυλης βίας, η οποία αφήνει βαθιά σωματικά και ψυχικά
τραύματα στα θύματά της σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια βίαιη μορφή υποταγής των γυναικών και κοριτσιών και συνιστά κατάφωρη παραβίαση
των αρχών της ισότητας των φύλων.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, ως ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων νοείται κάθε διαδικασία που συνεπάγεται τη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων ή άλλον τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα