Πιθανό κρούσμα μόλυνσης από γρίπη των χοίρων σε άνθρωπο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας.

Πρόκειται για ενήλικο εργάτη σε χοιροτροφείο, στον οποίο εντοπίστηκε παραλλαγή του ιού Α (Η1Ν1), η Α (Η1Ν1)ν.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο ασθενής δεν έχει ιστορικό υποκείμενου νοσήματος.

Ζει στην περιοχή της Καταλονίας και ανέπτυξε συμπτώματα (βήχα με βλεννοπυώδη απόχρεμψη, πυρετό, αδιαθεσία και μυαλγία) στις 25 Νοεμβρίου.

Επικοινώνησε με εξωτερικό ιατρείο τρεις φορές μέσα σε τρεις εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν υπήρξαν σημεία πνευμονίας μετά από ακτινογραφία θώρακα και διαγνώστηκε με βρογχίτιδα.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ένα δείγμα ρινικού και στοματοφαρυγγικού εξιδρώματος βρέθηκε θετικό στη γρίπη Α, η οποία δεν μπορούσε να υποτυποποιηθεί. Αναλύθηκε περαιτέρω στο περιφερειακό εργαστήριο αναφοράς στο Καταλονία και αναγνωρίστηκε ως γρίπη των χοίρων A(H1N1)v.

Το δείγμα στάλθηκε για επιβεβαίωση στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και η ανάλυση θα γίνει σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ασθενής έχει αναρρώσει πλήρως. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα μεταξύ των στενών επαφών του (οικογένεια μέλη), ούτε μεταξύ των συναδέλφων στο αγρόκτημα.

Από το 2011, έχουν αναφερθεί 73 κρούσματα μόλυνσης από A(H1N1)v παγκοσμίως από τις εξής χώρες: Βραζιλία (2), Καναδάς (1), Κίνα (42), Δανία (2), Γερμανία (5), Ιταλία (1), Ολλανδία (6), Ισπανία (2), Ελβετία (3) και ΗΠΑ (9).

Το 2023, αναφέρθηκαν έξι κρούσματα A(H1N1)v, συμπεριλαμβανομένων δύο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ισπανία (1) και Ολλανδία (1).

Αξιολόγηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η σποραδική μετάδοση των ιών της γρίπης των χοίρων προέλευσης στον άνθρωπο προκαλεί ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις.

Οι ιοί της γρίπης των χοίρων κυκλοφορούν ευρέως στους χοίρους και η άμεση ανθρώπινη έκθεση αποτελεί τον πιο κοινό παράγοντα κινδύνου για μόλυνση.

Όταν ανιχνεύεται ανθρώπινη μόλυνση, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται ανίχνευση επαφής, για να αποκλειστεί η περαιτέρω μετάδοση σε επαφές.

Ο συνολικός κίνδυνος εξάπλωσης αυτού του τύπου γρίπης είναι πολύ χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και χαμηλός για άτομα που εκτίθεται επαγγελματικά στον ιό.

Σποραδικά κρούσματα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενα και έχουν καταγραφεί ξανά σε υγιή άτομα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε