Συνέχιση του αυξημένου κύματος γρίπης στην Ευρώπη, καταγράφεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις, όλοι οι δείκτες συντείνουν σε συνεχιζόμενη υψηλή δραστηριότητα των ιών, με αυξητικές τάσεις στις περισσότερες χώρες.

Η διάμεση θετικότητα στα διενεργούμενα τεστ ανήλθε στο 39%, με το ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει την τελευταία εβδομάδα στο 32,9%. Από τον περασμένο Οκτώβριο, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 94 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 32 θάνατοι ασθενών με επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η θετικότητα των τεστ εμφάνισε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης των γριπωδών συνδρομών εμφανίζει σταθερή πτωτική τάση.

Γριπώδης συνδρομή είναι η αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετός, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Οι υπεύθυνοι του ECDC προβλέπουν για τη χώρα μας πτωτική τάση στα κρούσματα γριπώδους συνδρομής έως την επόμενη εβδομάδα, όπως προκύπτει από το ακόλουθο γράφημα.

Νοσηλείες

Σε σχέση με τα πιο σοβαρά περιστατικά, που χρειάζονται νοσηλεία, οι υπεύθυνοι του ECDC αναφέρουν πως είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Η υψηλότερη θετικότητα γρίπης παρατηρείται σε άτομα ηλικίας 5 - 14 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία από 14 ελληνικά νοσοκομεία, την εβδομάδα 22 - 28 Ιανουαρίου, ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων αναπνευστικής λοίμωξης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Νοσηλεύτηκαν συνολικά και για όλες τις αιτίες 9.748 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου το 5% ήταν ασθενείς με οξεία αναπνευστική λοίμωξη, ενώ στα νοσοκομεία Παίδων το ποσοστό ήταν 7%

Πηγές:
ECDC, ΕΟΔΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε