Ίσως ο σύντροφός σας να έχει αναφέρει ότι τα βλέφαρά σας δεν κλείνουν πλήρως όταν κοιμάστε - ή ότι κοιμάστε με το ένα μάτι ανοιχτό. Ή μπορεί να ξυπνάτε με ξηρά, ερεθισμένα μάτια. Ο ένοχος θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα που λέγεται λαγόφθαλμος, μια πολύ κοινή πάθηση που εμποδίζει το κλείσιμο ενός ή και των δύο ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και να προκαλέσει βλάβη στα μάτια.

Όσο και να είναι περίεργο, πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με το ένα ή και τα δύο μάτια ανοιχτά. Οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι πόσοι άνθρωποι έχουν αυτό το πρόβλημα, καθώς για τα περισσότερα άτομα που το αντιμετωπίζουν, τα μάτια δεν είναι εντελώς ανοιχτά. Πολλές φορές το μάτι δεν φαίνεται καν ανοιχτό, ειδικά αν το άτομο έχει μεγάλες βλεφαρίδες. Και πάλι, όμως, τα μάτια σας αντιμετωπίζουν κίνδυνο από αυτό.

Μπορείς να καταλάβεις αν κοιμάσαι με ανοιχτά μάτια;

Όπως πολλές παθήσεις του ύπνου, είναι κάτι που μάλλον θα παρατηρήσει άλλο άτομο για εσάς. Στην πραγματικότητα δεν βλέπετε τίποτα όταν κοιμάστε με τα μάτια σας ανοιχτά, επειδή ο εγκέφαλός σας έχει ʺκλείσειʺ αυτή τη λειτουργία. Με άλλα λόγια, τα μάτια σας δεν στέλνουν στον εγκέφαλό σας τις πληροφορίες που λαμβάνουν. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι κοιμούνται με ανοιχτά μάτια όταν κάποιος άλλος τους παρατηρεί και τους το λέει.

Άλλα άτομα λαμβάνουν διάγνωση μετά την εμφάνιση οφθαλμικών συμπτωμάτων, όπως:

*Ξηροφθαλμία

*Ερεθισμός ή κάψιμο

*Ερυθρότητα

*Θολή όραση

*Ευαισθησία στο φως

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από το στέγνωμα της επιφάνειας του ματιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν το εξωτερικό στρώμα του ματιού σας δεν παραμένει υγρό με δάκρυα, το μάτι σας μπορεί να γρατζουνιστεί, ακόμα και να πάθει σοβαρή, μόνιμη ζημιά.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Σπάνια συμβαίνει χωρίς λόγο, ο οποίος συνήθως είναι κάποια κατεστραμμένα νεύρα ή μύες στο πρόσωπό σας. Μερικές άλλες κοινές αιτίες είναι:

*Εγκεφαλικό

*Παράλυση του Bell

*Βλεφαροπλαστική

*Νευρομυϊκές παθήσεις

*Τραύμα στο κεφάλι ή στο πρόσωπο

*Υπερθυρεοειδισμός

*Χρήση αλκοόλ ή/και υπνωτικών χαπιών

Ο νυχτερινός λαγόφθαλμος μπορεί να επηρεάσει το ένα μάτι ή και τα δύο. Και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όρασης. Αν η ξηρότητα γίνει σοβαρή, μπορεί να βλάψει τον κερατοειδή και την όραση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό πόνο.

Πώς να σταματήσετε να κοιμάστε με τα μάτια ανοιχτά

Αν υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε νυχτερινούς λαγοφθάλμους, είναι σημαντικό να μιλήσετε άμεσα με έναν οφθαλμίατρο. Μπορεί να βρεθεί λύση, αλλά η αντιμετώπιση πρέπει να είναι γρήγορη για να προληφθεί ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης. Τα καλά νέα είναι ότι ο λαγόφθαλμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Αλλαγές τρόπου ζωής

Το πρώτο πράγμα που είναι πιθανό να κάνει ο γιατρός σας είναι να ρωτήσει για τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Τα υπνωτικά χάπια ή η χρήση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσουν τον λαγόφθαλμο. Σε μερικούς ανθρώπους, τα υπνωτικά χάπια μπορεί ακόμη και να είναι η κύρια αιτία της πάθησης. Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση.

Κρατήστε τα βλέφαρά σας κλειστά

Υπάρχουν δύο μη επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας που βοηθούν να κρατάτε τα βλέφαρά σας κλειστά τη νύχτα: Με ένα μικρό κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας για πρώτες βοήθειες ή αυτοκόλλητα βάρη βλεφάρων.

Προστατέψτε τα μάτια σας

Όταν μιλάμε για τη θεραπεία του λαγόφθαλμου, χρειάζεται επίσης η αντιμετώπιση της επίδρασης που έχει ο λαγόφθαλμος στο ίδιο το μάτι. Αν αντιμετωπίζετε ξηρότητα ή ερεθισμό, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τις επιλογές που έχετε, όπως τεχνητά δάκρυα, ακόμα και συνταγογραφούμενα τζελ που διατηρούν τα μάτια σας υγρά όσο κοιμάστε.

Χειρουργική επέμβαση

Αν καμία από τις άλλες θεραπείες δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί να ωφεληθείτε από τη χειρουργική επέμβαση. Με απλά λόγια, η διαδικασία διευρύνει τα βλέφαρά σας. Μόλις γίνουν μεγαλύτερα, θα καλύπτουν πλήρως τα μάτια σας όταν κοιμάστε.

Αλλαγές στον χώρο σας

Εκτός από την ιατρική παρέμβαση, μπορείτε να κάνετε μικρές προσαρμογές στο σπίτι σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε έναν υγραντήρα για την κρεβατοκάμαρά σας. Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να πάρετε μια μάσκα ύπνου. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τους ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές