Ο πόνος στην κοιλιά είναι από τα πράγματα που μπορεί να μας ενοχλήσουν ή να μας ανησυχήσουν, ανάλογα με την ένταση και το σημείο που πονάμε. Και – δυστυχώς – ένας πόνος σε αυτή την περιοχή μπορεί να σημαίνει αμέτρητα πράγματα. Ή μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα, μπορεί να φάγατε ένα ιδιαίτερα βαρύ γεύμα. Ας δούμε όμως τις πιο συχνές περιπτώσεις που ο πόνος στην κοιλιά σημαίνει κάτι.

Αέρια

Τα αέρια εμφανίζονται φυσικά στα έντερα και στο πεπτικό σύστημα. Όταν συσσωρεύονται, μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα πίεσης και φουσκώματος. Ο πόνος στα αέρια δεν είναι συνήθως σοβαρός και τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν. Κάποιος μπορεί επίσης να προσπαθήσει να τρώει πιο αργά για να αποφύγει την κατάποση αέρα και να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης.

Δυσπεψία

Εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει πολύ οξύ στο στομάχι, κάτι που επιδεινώνεται όταν φάτε όξινα τρόφιμα. Μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καψίματος στο άνω μέρος του στομάχου και μερικές φορές στο στόμα ή στον λαιμό. Ο πόνος μπορεί επίσης να έχει την αίσθηση ότι προέρχεται από το στήθος. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι πολύ καλά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, αλλά αν εμφανίζεται συχνά, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Γαστρίτιδα

Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται βραχυπρόθεσμα και γρήγορα, συνήθως λόγω βακτηριακής λοίμωξης, όπως από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η γαστρίτιδα προκαλεί πρήξιμο στο στομάχι. Οι αιτίες της χρόνιας γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Νόσος του Κρον
  • Κάποιο αυτοάνοσο νόσημα
  • Αλλεργίες
  • Λοίμωξη από ιούς σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό
  • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να θεραπεύσουν βακτηριακές λοιμώξεις. Όταν η γαστρίτιδα είναι χρόνια, η διάγνωση και η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βοηθήσει.

Ιοί του στομάχου

Η γαστρεντερίτιδα είναι ένας ιός του στομάχου που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια, καθώς και πόνο στο άνω μέρος του στομάχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες. Η αποφυγή βαριών γευμάτων και η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο εμετός.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια λοίμωξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης και να γίνει περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή. Στα αρχικά στάδια της σκωληκοειδίτιδας, μπορεί να παρατηρήσετε έναν πόνο γύρω από τον αφαλό, αλλά αυτός ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο άνω μέρος του στομάχου. Καθώς η μόλυνση επιδεινώνεται, ο πόνος μετακινείται προς την κάτω δεξιά πλευρά.

Πέτρες στη χολή

Οι χολόλιθοι είναι σκληροί σχηματισμοί χοληστερόλης ή χολερυθρίνης που μπορούν να αναπτυχθούν στη χοληδόχο κύστη. Δεν προκαλούν πάντα προβλήματα, αλλά μερικές φορές φράζουν τους πόρους που μεταφέρουν την χολή. Μια απόφραξη από χολόλιθο μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο πάνω δεξιά σημείου του στομαχιού, καθώς και εμετό, κόπωση και εξάντληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την επίλυση προβλημάτων από πέτρες στη χολή.

Προβλήματα με το ήπαρ ή το πάγκρεας

Το ήπαρ, το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την πέψη. Και τα τρία όργανα βρίσκονται στην πάνω δεξιά πλευρά του στομάχου. Μερικές φορές, οι χολόλιθοι που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μπλοκάρουν τους χοληφόρους πόρους, προκαλώντας πόνο στο ήπαρ ή στο πάγκρεας. Η παγκρεατίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του παγκρέατος, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο. Κάποιες άλλες αιτίες, όπως ο καρκίνος του ήπατος ή του παγκρέατος, είναι λιγότερο πιθανές. Η σωστή θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Τα άτομα με παγκρεατίτιδα μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για υγρά και παρακολούθηση. Οι ηπατικές παθήσεις απαιτούν φαρμακευτική αγωγή και μια μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να θεραπεύσει προχωρημένη ηπατική νόσο.

Απόφραξη του εντέρου

Μια απόφραξη του εντέρου μπλοκάρει τα έντερα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ή αδύνατο να περάσει οτιδήποτε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, δυσκοιλιότητα και δυσκολία στην πέψη και την απορρόφηση της τροφής. Η απόφραξη του εντέρου είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, καθώς το έντερο μπορεί να σχιστεί ή να μολυνθεί σοβαρά. Τα φάρμακα, τα υγρά και τα αναλγητικά συχνά βοηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει το μπλοκάρισμα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες