Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ομιλία του σημείωσε πως «Οι επιπτώσεις της κρίσης δυστυχώς συνεχίζονται και μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια. Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.»

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι «Η ανάγκη για ουσιαστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις στη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης και της πολιτικής για το φάρμακο είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και την ανάγκη αυτή αντιλήφθηκε αμέσως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις του στο σύντομο διάστημα που έχει αναλάβει Υπουργός Υγείας και μάλιστα και με προσωπικό κόστος για τον ίδιο. Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων και θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό στο β’ εξάμηνο του 2024 να δούμε τί λειτούργησε και τί όχι και να συμφωνήσουμε ένα πλάνο διατήρησης ή επέκτασης των μέτρων, πάντα σε συνδυασμό με σταδιακή ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης στο φάρμακο.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε: «Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στη φαρμακοβιομηχανία εργαζόμαστε ακούραστα και με όραμα για μια Ελλάδα πιο υγιή και ανθεκτική. Δεν θα επαναπαυτούμε μέχρις ότου η κάθε μέρα να γίνει μία καλύτερη μέρα.»

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρήζει μεταρρυθμίσεων. Όποιος δεν το βλέπει πάσχει μόνο από ιδεολογική τύφλωση, από κανέναν άλλο λόγο. Δεν γίνεται να μην βλέπεις ότι το σύστημα έχει κολλήσει και χρειάζεται τώρα σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να πάει μπροστά και να παρέχει στους συμπολίτες μας το επίπεδο υγείας που τους χρειάζεται. Αλλά πρέπει από την άλλη να εξηγήσουμε και στον ελληνικό λαό με θάρρος ότι Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει. Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Εγώ δεν είμαι θαυματοποιός, ένας απλός Υπουργός είμαι. Έχω όμως πρόθεση να πάρουμε μια σειρά ισορροπημένων μέτρων που θα δείξουν ότι το Κράτος ούτε κάνει διακρίσεις μεταξύ των μελών του ΣΦΕΕ, ούτε θέλει να ευνοήσει τον έναν έναντι του άλλου. Αυτό που θέλει είναι να συνδυάσει τις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης του φαρμάκου που αντέχει η ελληνική οικονομία. Ο μόνος μας σκοπός είναι στους περιορισμένους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας να κάνουμε την δικαιότερη και πιο αποτελεσματική κατανομή. Και για αυτό εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μου νυχθημερόν.»

Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε: «Ο καθένας μας πρέπει να καταλάβει την ευθύνη που έχει έναντι πρώτα από όλα του ελληνικού λαού, στον οποίο πρέπει να εξασφαλίσουμε καλό και ποιοτικό φάρμακο κάθε μέρα όταν το χρειάζεται, αλλά και τις καινοτόμες θεραπείες που μπορεί να του σώσουν τη ζωή όταν κανένα άλλο από τα προηγούμενα φάρμακα δεν λειτουργεί για να σώσουν τη ζωή τους. Και τα δύο είναι ευθύνη μας. Την πρώτη, θα την κάνουμε με την ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων. Τη δεύτερη, με την εξοικονόμηση δαπάνης για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την έλευση νέων φαρμάκων. Και θα δείτε ότι όλα σιγά-σιγά θα μπουν σε μια σειρά και θα βρούμε την άκρη.»

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κα Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή στην ομιλία της τόνισε: «Η καινοτομία φέρνει μαζί της πολλαπλά και τεράστια οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για την κοινωνία συνολικά, γιατί η καλύτερη υγεία μεταφράζεται σε ευημερία για τους πολίτες και κατ’ επέκταση σε εξοικονόμηση πόρων στο Σύστημα.»

Την πίτα έκοψε μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]