Με υπερπροσπάθεια του ελλιπούς προσωπικού και της διοίκησης, λειτουργεί το νοσοκομείο Σύρου. Ορισμένα από τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν άλυτα. Μεταξύ αυτών, είναι η λειτουργία της χειρουργικής κλινικής, η οποία παρέχει επισφαλείς υπηρεσίες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας πως η στελέχωση είναι προβληματική: υπηρετούν τρεις χειρουργοί (πρόκειται να προσληφθεί ακόμη ένας) και τρεις αναισθησιολόγοι.

Όπως αναφέρει, οι νοσηλευτές της χειρουργικής κλινικής καταγγέλλουν ενυπόγραφα ότι χειρουργικά περιστατικά εισάγονται για νοσηλεία με τηλεφωνικές διαγνώσεις και σε πολλές περιπτώσεις είναι υποχρεωμένοι - ελλείψει γιατρών - να εκτελούν οι νοσηλευτές ιατρικές πράξεις.

"Καταγγέλουν οι συνάδελφοι ότι έχουν γίνει εισαγωγές μεμονωμένων περιστατικών χωρίς εξέταση, χωρίς διάγνωση, χωρίς εισιτήριο με τηλεφωνικές διαγνώσεις", σημειώνει.

Την ίδια ώρα, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ένας ή δυο νοσηλευτές καλύπτουν δύο κλινικές το απόγευμα και τη νύκτα.

ΕΚΑΒ

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως το ΕΚΑΒ Σύρου είναι υποστελεχωμένο και καλύπτεται με μετακινήσεις διασωστών από άλλα μέρη. "Επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια", αναφέρει, για να διευκρινίσει:

"Πολύ συχνά, υπάρχουν δύο και τρία έκτακτα περιστατικά προς διακομιδή, με αποτέλεσμα να γίνεται επιλογή που θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς. Θα πρέπει να προσληφθούν διασώστες να επιχειρούν δύο ασθενοφόρα τη βάρδια".

Μεγάλο πρόβλημα χαρακτηρίζει και την έλλειψη πτητικού μέσου στη βάση του ΕΚΑΒ Σύρου. Όπως εξηγεί, πριν από 5 μέρες, ένας 37χρονος έπεσε από ύψος στη Δονούσα και υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Στο Περιφερειακό Ιατρείο της Δονούσας ήταν αδύνατη η διασωλήνωση, ενώ δεν υπήρχε ελικόπτερο στη πτητική βάση της Σύρου, προκειμένου να γίνει η διακομιδή.

Μεταφέρθηκε, τελικά, με πλωτό μέσο στο νοσοκομείο Νάξου, όπου διασωληνώθηκε και αεροδιακομίσθηκε με καθυστέρηση. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα