Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΜΕΑ αναφέρει τα παρακάτω:

‘’Ειδική μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά στον προγραμματισμό απογευματινών χειρουργείων, διεκδικεί η ΕΣΑμεΑ, με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή από τους ασφαλισμένους στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), από το υπουργείο Υγείας.

Τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και τα μέλη των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν παράλληλα με τη μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί σε φτωχοποίηση.

Αυτοί οι πολίτες είναι αδιανόητο να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για ιατρικές πράξεις που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη σε υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της πολύμηνης αναμονής των πολιτών για χειρουργικές επεμβάσεις δεν πρόκειται να επιλυθεί με αυτή τη ρύθμιση. Αντίθετα,  θα αυξηθούν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία. Μόνη λύση ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες χειρουργείων, ο οποίος ξεπερνάει τα δύο έτη, είναι η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, που θα στελεχώσουν τις χειρουργικές αίθουσες.   

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι θα δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, να εντάσσονται σε απογευματινά χειρουργεία χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή, αλλά και με προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών χρήζει άμεσης αντιμετώπισης λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους.’’

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου