Το σχεδιαζόμενο μητρώο δωρεάς οργάνων στη Γερμανία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Karl Lauterbach.

Δεν θα λύσει άμεσα το πρόβλημα της έλλειψης δωρεάς οργάνων, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

"Η εγγραφή είναι εντελώς εθελοντική, αλλά θα βοηθήσει τα νοσοκομεία να δράσουν ταχύτερα", δήλωσε ο Lauterbach.

Η εισαγωγή του μητρώου είχε καθυστερήσει αρκετές φορές - αποφασίστηκε το 2020. Στο μητρώο, οι άνθρωποι θα μπορούν να αποθηκεύουν δηλώσεις σχετικά με την προθυμία τους να δωρίσουν όργανα σε απευθείας σύνδεση.

Όλοι οι πολίτες θα ερωτώνται άμεσα για το θέμα τουλάχιστον κάθε δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ίδρυμα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων, η Γερμανία βρίσκεται στην τελευταία θέση διεθνώς όσον αφορά τη δωρεά οργάνων.

Υπάρχει σημαντική έλλειψη δωρητών οργάνων. Στα μέσα Ιανουαρίου, περίπου 8.400 άνθρωποι σε όλη τη Γερμανία περίμεναν για ένα ή περισσότερα όργανα.

Πέρυσι, 965 άνθρωποι δώρισαν ένα ή περισσότερα όργανα μετά το θάνατό τους, 96 περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Ο Lauterbach τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της λύσης της εξαίρεσης από τη δωρεά οργάνων.

Αυτός είναι "ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί πραγματικά η έλλειψη". Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα απαιτείται πλέον η συναίνεση του ενδιαφερόμενου ή ενός στενού συγγενή ή εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου για την αφαίρεση οργάνων, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα λύση της διευρυμένης συναίνεσης.

Αντ' αυτού, κάθε άτομο θα θεωρείται δωρητής οργάνων, εκτός αν έχει αντιταχθεί σε αυτό εν ζωή ή αν κάποιος από τους πλησιέστερους συγγενείς του το πράξει μετά το θάνατό του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΕΔΗΝ: Η θεσμοθέτηση του μπόνους στο Δημόσιο θα διχάσει τους υγειονομικούς
Γιατί κάνουμε κακές πράξεις
'Εκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των 2 ετών: Κίνδυνοι και προτάσεις