Στην Ευρώπη, οι θάνατοι από εγκεφαλική αιμορραγία που σχετίζονται με εγκεφαλικό αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% έως το 2050.

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου (KCL) έχουν προβλέψει ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών και των θανάτων από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία (ICH) πρόκειται να αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2050.

Δημοσιεύτηκε στο Lancet Regional Health – Europe, μελέτη που υπογραμμίζει την ανάγκη για σχέδια δράσης ειδικά για κάθε χώρα.

Ο υποτύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, ICH, είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν σχηματίζεται αιμάτωμα εντός του εγκεφαλικού παρεγχύματος με ή χωρίς επέκταση αίματος στις κοιλίες.

Η πάθηση αποτελεί το 44% των θανάτων που σχετίζονται με εγκεφαλικό και συμβάλλει στο 28% όλων των περιπτώσεων εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές εκτιμούν μια αύξηση 59,4% στους θανάτους που σχετίζονται με ICH σε άτομα ηλικίας 70 έως 95 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2050.

Ωστόσο, σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, η έρευνα εκτιμά μείωση των θανάτων που σχετίζονται με ICH κατά 40% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 65% στην Ευρώπη.

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση θανάτων που είναι, η Ιρλανδία με 74,4% των θανάτων, η Κύπρος (74,2%), το Λουξεμβούργο (70,7%), η Ολλανδία (45%) και η Φινλανδία (40,7%).

Τα ευρήματα από τη μελέτη προσδιορίζουν την ανάγκη για ειδικά σχέδια δράσης για κάθε χώρα λόγω των διαφοροποιήσεων μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Οι συγγραφείς έχουν προτείνει περαιτέρω έρευνα για την παρακολούθηση των επιδημιολογικών τάσεων, του επιπολασμού των παραγόντων κινδύνου και των μηχανισμών ασθενειών για να βελτιώσουν τις προβολές και να στοχεύσουν τις παρεμβάσεις κατά της ICH.

Ο Yanzhong Wang, καθηγητής στατιστικής στην υγεία του πληθυσμού στο KCL, δήλωσε: «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του σχεδιασμού για τις αυξανόμενες απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης και τις ανάγκες φροντίδας για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων ICH και των σχετικών θανάτων».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας εξέδωσε οδηγίες που υποστηρίζουν τη χρήση του λογισμικού με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης της Brainomix, Brainomix 360, που θα χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως στο NHS για να ωφελήσει τη λήψη κλινικών αποφάσεων σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Πηγές:
pharmatimes.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο