Οι πιθανότητες επιβίωσης με αποδεκτή νευρολογική κατάσταση μετά από ενδονοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή μειώνονται με την αύξηση της διάρκειας της ανάνηψης, σύμφωνα με ανάλυση ενός μεγάλου μητρώου ασθενών στις ΗΠΑ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "British Medical Journal".

Τα νοσοκομεία διαθέτουν συνήθως μια εκπαιδευμένη ομάδα για την ανάνηψη ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Παρ' όλα αυτά, μόνο περίπου 1 στους 2 ασθενείς καταφέρνει να αποκαταστήσει έναν καρδιακό παλμό (και περίπου 1 στους 4 μπορεί αργότερα να βγει ζωντανός από το νοσοκομείο). Οι γιατροί ατα επείγοντα έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το ερώτημα για πόσο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για ανάνηψη.

Δεν υπάρχουν σαφείς συστάσεις σε αυτό. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο περισσότερο διαρκεί η ανεπιτυχής ανάνηψη, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης.

Ο Masashi Okubo από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα αποτελέσματα του μητρώου "Get With The Guidelines - Resuscitation" (GWTG-R) που δημιούργησε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Συνολικά 348.996 περιστατικά καρδιακής ανακοπής σε ενήλικες ασθενείς αναφέρθηκαν σε νοσοκομεία το χρονικό διάστημα μεταξύ 2000 και 2021.

Στα δύο τρίτα των ασθενών (66,9%), η ομάδα ανάνηψης κατάφερε να επαναφέρει τον ασθενή, με τη διάμεση διάρκεια της ανάνηψης να είναι 7 λεπτά (διατεταρτημοριακό εύρος IQB 3 έως 13 λεπτά).

Στο άλλο τρίτο των ασθενών (33,1 %), η ανάνηψη δεν ήταν επιτυχής. Οι γιατροί είχαν σταματήσει τις προσπάθειές τους μετά από διάμεση διάρκεια 20 λεπτών (IQB 14-30 λεπτά).

Σε καμία περίπτωση όλοι οι ασθενείς που ανάνηψαν με επιτυχία, δεν μπόρεσαν αργότερα να φύγουν ζωντανοί από το νοσοκομείο.

Αυτό συνέβη μόνο στο 22,0% των ασθενών, και μόνο το 15,1% αυτών έφυγε από την κλινική με ευνοϊκή λειτουργική έκβαση, η οποία ορίζεται ως βαθμολογία 1 βαθμού (καλή εγκεφαλική απόδοση) ή 2 βαθμών (μέτρια εγκεφαλική βλάβη) σε 5βάθμια κλίμακα.

Οι πιθανότητες μειώνονταν με τη διάρκεια της ανάνηψης. Μετά από 10 λεπτά, το 9,5% επέζησε μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο (5,8% με ευνοϊκή νευρολογική έκβαση), μετά από 20 λεπτά ήταν 4,0% (2,4%) και μετά από 30 λεπτά 1,8% (1,1%).

Στο 99% των ασθενών που επέζησαν μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο (με ευνοϊκή νευρολογική έκβαση), η ανάνηψη ήταν επιτυχής για την επίτευξη αυτόματης κυκλοφορίας εντός 44 λεπτών (43 λεπτά).

Ένας από τους περιορισμούς της μελέτης, πάντως, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί αν η διακοπή της ανάνηψης ήταν κατάλληλη σε κάθε περίπτωση και αν οι χρόνοι που καταγράφηκαν στο μητρώο ασθενών ήταν σωστοί.

Ωστόσο, το αμερικανικό μητρώο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, οπότε ο Okubo πιστεύει ότι τα αποτελέσματα έχουν σημασία για την καθημερινή κλινική πρακτική στα νοσοκομεία.

Πηγές:
British Medical Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω
Ωφέλιμη για τους καπνιστές η φυτοφαγική διατροφή [μελέτη]
Φιλική προς τον ιό της COVID-19 η κλιματική αλλαγή