Τις εκτιμήσεις του για τις αλλαγές στη συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα φάρμακα, παραθέτει στο iatronet.gr ο Χρήστος Μαρτάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛΕΜΑ). 

Σε ερώτημα σχετικά με τις επιπτώσεις των αλλαγών, ο κ. Μαρτάκος επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Όπως ήδη γνωρίζετε, η ΕΛΕΜΑ δεν παίρνει μέρος ούτε θέση σε πολιτικές αποφάσεις αλλά σκοπός της είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων όπως αυτά διαμορφώνονται με τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων του κλάδου και την πολιτική ηγεσία, μέσα από την εκπαίδευση όσων μετέχουν στην αγορά.

Θα ήθελα λοιπόν να τονίσω - και να γίνει κατανοητό - ότι η απάντηση στην ερώτησή σας δεσμεύει ατομικά εμένα και σε καμμία περίπτωση δεν εκφράζει την ΕΛ.Ε.ΜΑ αλλά και την εταιρεία στην οποία εργάζομαι, την Pharmaserve-Lilly.

Σε σχέση με την  παρέμβαση της πολιτείας για την κατάργηση της εξίσωσης της Λιανικής Τιμής με την Ασφαλιστική Τιμή θα ήθελα να θυμίσω ότι καθυστέρησε η εφαρμογή της πάνω από ένα χρόνο με συνεχείς αναβολές. Το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί διασφαλίζει ότι ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ κλπ) 'αποζημιώνει' σκευάσματα παρόμοιας αποτελεσματικότητας με την ίδια τιμή.

Ωστόσο, αυτό επιφέρει αύξηση της συμμετοχής των ασθενών - σε κάποιες δε περιπτώσεις, αυτές είναι δυσανάλογα υψηλές. 

Πού όμως οφείλεται αυτό;

Καταρχήν οφείλεται στον ελλειμματικό προϋπολογισμό ο οποίος παραμένει καθηλωμένος για πάνω από 10 χρόνια, με μικρές παρεμβάσεις οι οποίες δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής στη χρηματοδότηση τόσο της Φαρμακοβιομηχανίας με αύξηση του Rebate και του Clawback, όσο και των ασθενών με αύξηση των συμμετοχών τους.

Εκτός όμως από αυτό οφείλεται και σε τεχνικά θέματα κατά τον υπολογισμό των Aσφαλιστικών Τιμών, οι οποίες διαμορφώνονται με συμμετοχή περισσότερων της μίας θεραπευτικών λύσεων, πχ δεν γίνεται σε επίπεδο δραστικής ουσίας- αν εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο θα διαμόρφωνε την Ασφαλιστική Τιμή σε πιο αποδεκτά όρια.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση της ασφαλιστικής τιμής η 'ημερήσια' δόση όπως αυτή διαμορφώνεται από τον ΠΟΥ, παρόλο που ο ίδιος ο ΠΟΥ συστήνει να μην χρησιμοποιείται. 

Μετά από την μακρά και πετυχημένη εφαρμογή του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης υπάρχουν  στοιχεία, όπως η 'ημερήσια συνταγογραφούμενη δόση' DPD που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα για τη χρήση των φαρμάκων και πιο αντικειμενική για τον υπολογισμό του κόστους ημερήσιας θεραπείας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μη επεμβατική ''εικονική βιοψία'' σαρώνει το δέρμα για καρκινικά κύτταρα
Φόρουμ - Δελφών: 1 στους 3 Έλληνες διαφωνούν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά
Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος πριν από μια ιατρική εξέταση