Μετά το "χαράτσι" στα φάρμακα, το υπουργείο Υγείας εξετάζει να επιβάλει στους ασθενείς - πέραν της συμμετοχής - επιπλέον επιβαρύνσεις 1 έως 3 ευρώ σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Το σχέδιο αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα με την αρμόδια επιτροπή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σκοπός είναι να περιοριστεί η υποχρεωτική επιστροφή (clawback) από τα διαγνωστικά κέντρα και τη διαφορά να καλύψουν οι ασθενείς από την τσέπη τους

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΠΙΣ, στην πρόταση του υπουργείου προβλέπεται αποζημίωση 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευτώ ανά παραπεμπτικό απεικονιστικών, πληρωτέα από τον ασθενή.

Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ), αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.

Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback. 

Πρόταση

Το προεδρείο του ΠΙΣ πρότεινε διαχωρισμό του clawback σε πρωτογενές και δευτερογενές, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό νομό και ανά κατηγορία.

Πρότεινε, επίσης, άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης.

Ζήτησε να καταβληθεί προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και να ενεργοποιηθεί η θεσμοθετημένη Επιτροπής Θεραπείας για τα ποιοτικά κριτήρια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου