Μεγάλες αντιδράσεις για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών εκφράζουν διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Οι εκπρόσωποί τους αντιδρούν στις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, σύμφωνα με τις οποίες "θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και θα πραγματοποιείται εκτέλεση των συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι ανασφάλιστοι πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά των ανασφάλιστων με κρατική φροντίδα θα μπορούν να πηγαίνουν και σε ιδιώτες ιατρούς ".

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για αυτή την εξέλιξη διατύπωσαν και σε σχετική επιστολή με αποδέκτες την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Μιχαηλίδου, ενώ την κοινοποίησαν και στη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη.  

Οι πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής:

"Η Πολιτεία να βρει τρόπους να καλυφθούν οι πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους. Το clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις τρέχει σήμερα σε αρκετές κατηγορίες εξ αυτών έως και 52%''.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρόθεση της υπουργού - οι ανασφάλιστοι πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά των ανασφάλιστων με κρατική φροντίδα θα μπορούν να πηγαίνουν και σε ιδιώτες γιατρούς - θα επιβαρύνει τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά 30.000.000 ευρώ και το clawback σε όλες τις διαγνωστικές κατηγορίες θα προσαυξηθεί από 5 - 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Εξέλιξη, που θα σημάνει την ολική καταστροφή των ήδη σε κατάρρευση ευρισκόμενων  εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων που εδώ και μία δεκαετία επωμίζονται ληστρικά claw back για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αναγκών του Έλληνα πολίτη.

Καθήκον βέβαια της Πολιτείας, επισημαίνουν πάροχοι είναι να λύσει το πρόβλημα των ανασφάλιστων, χωρίς όμως να το μεταφέρει στις πλάτες άλλων πολιτών και εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πάροχοι καλούν την ελληνική πολιτεία να χρηματοδοτήσει επαρκώς τους κωδικούς των διαγνωστικών εξετάσεων για τις ήδη υπάρχουσες ανάγκες και παράλληλα να σκύψει στα προβλήματα των ανασφάλιστων πολιτών.

Οπως τονίζουν, δεν θέλουμε να καταρρεύσουν οι πολίτες αλλά ζητάμε να στηρίξει και εμάς η Ελληνική Πολιτεία με ρεαλιστική χρηματοδότηση ούτως ώστε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους  Έλληνες πολίτες με υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα