Σε μια εποικοδομητική και ταυτόχρονα «ιδιαίτερη» συνάντηση, εξελίχθηκε το προγραμματισμένο ραντεβού της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέρει η  Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει.

‘’Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, συναντήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κας. Ειρήνης Αγαπηδάκη και της Νομικής συμβούλου του Υπουργού, κας. Νατάσσας Πετρούλια. Την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’, κα. Γκόλφω Γεμιστού, η Γενική Γραμματέας, κα. Αθανασία Καρούνου και η Νομική Σύμβουλος, κα. Χριστίνα Ντάφη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας πλήρη φάκελο με τις δράσεις, τις πιστοποιήσεις και το έργο της Ομοσπονδίας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και στοιχεία των 26 πρωτοβάθμιων σωματείων που την αποτελούν, ώστε να καταστεί σαφής η συνεχής συνεισφορά του φορέα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αναδειχθεί η ηγετική του θέση στο χώρο της διεκδίκησης, εκπαίδευσης και ολιστικής υποστήριξης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το αναλυτικό υπόμνημα που στάλθηκε στον Υπουργό πριν τη συνάντηση, με τα θέματα προς επίλυση μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Η συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου κινήθηκε στους τρεις άξονες που έθεσε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συγκεκριμένα:

  1. Στην αναγνώριση της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 4931/2022 ως επίσημου συνομιλητή του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον σχεδιασμό, αξιολόγηση, διεκδίκηση και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που σχετίζονται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
  2. Στην αναγκαιότητα υλοποίησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Προς τον σκοπό αυτό η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκπόνησε ένα πλήρες οργανόγραμμα κατανεμημένο σε πέντε πυλώνες, με προτεινόμενες δράσεις και παρεμβάσεις, το οποίο κατέθεσε επίσημα στην ηγεσία του Υπουργείου.
  3. Στην αναγκαιότητα αναγνώρισης του ρόλου της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην αυτοδιαχείριση της πάθησης, ως βασικού πυλώνα πρόληψης των επιπλοκών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι θετικός σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, έθεσε όμως το «ιδιαίτερο» ερώτημα αν υφίσταται και άλλη Ομοσπονδία στον χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη και πως στην περίπτωση που υπάρχει, θα πρέπει να προηγηθεί συνένωση των φορέων, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και επιπλέον προτάσεις σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το ίδιο ερώτημα άραγε τέθηκε σε κάθε οργανωμένο και αναγνωρισμένο φορέα που κατέθεσε τέτοια συντονισμένη πρόταση για Εθνικό Σχέδιο Δράσης στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ;

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου ότι υφίσταται και άλλη Ομοσπονδία, η οποία απαριθμεί 11 σωματεία. Επιπλέον, υπάρχουν και Σύλλογοι Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε οποιοδήποτε δευτεροβάθμιο όργανο.

Επίσης, γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει απευθυνθεί εγγράφως τόσο στην άλλη Ομοσπονδία όσο και στα αυτόνομα σωματεία, με σκοπό την ένταξη στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, πλην όμως δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Την ανοιχτή επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μπορείτε να δείτε εδώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός πρότεινε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης των νόμιμων εκπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών, παρουσία του, ώστε να γίνει προσπάθεια συνένωσης των δύο φορέων.

Και τα πλέον σημαντικά ερωτήματα είναι:

  • Τι θα γίνει αν τελικά δεν προκύψει ένας φορέας;
  • Δεν θα εφαρμοστεί ποτέ Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, κρίνουμε σκόπιμο να προχωρήσουμε αφενός σε κάποιες διαπιστώσεις και αφετέρου σε κάποιες διευκρινίσεις.

Πρώτη φορά εκφράζεται στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο η πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες και να εφαρμοστούν πολιτικές υγείας, με την προϋπόθεση όμως, πως πρέπει να υπάρξει ένας φορέας πασχόντων.

Σε μια εποχή που η χώρα καλείται να μετασχηματίσει τις πολιτικές υγείας και εν τέλει το ίδιο το σύστημα υγείας, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μάλλον πιο «λογικό» να απορροφώνται όσες άρτια δομημένες προτάσεις κατατίθενται, πόσο μάλλον όταν τις καταθέτει ένας φορέας τόσο εξειδικευμένος στο Σακχαρώδη Διαβήτη όσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Αναγκαίες ωστόσο για εμάς παραμένουν οι παρακάτω διευκρινίσεις :

 

  1. Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. αποτελείται από 26 πρωτοβάθμια, αυτοτελή Σωματεία-Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, με εγγεγραμμένα μέλη πάσχοντες ή γονείς ανήλικων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη που ξεπερνούν τις 120.000 . Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) και 27 χρόνια είναι μέλος του τριτοβάθμιου κοινωνικοσυνδικαλιστικού οργάνου εκπροσώπησής των αναπήρων, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, της Ε.Σ.Α.μεΑ., η οποία είναι μέλος του European Disability Forum και του European Patients Forum.
  2. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υποστηρίζει ότι η διαμόρφωση της στρατηγικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην χώρα, που απασχολεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, είναι λογικό σε μια δημοκρατική πολιτεία να εκφράζεται από διαφορετικούς φορείς. Η ουσία δε βρίσκεται στο πόσες είναι οι Ομοσπονδίες του Διαβήτη, αλλά στο πόσοι είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, πόσα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και με ποιες προτάσεις ή/και παρεμβάσεις, αυτά στο τέλος επιλύονται.
  3. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εφόσον υπάρξει επίσημη πρόσκληση από το Υπουργείο, θα παρευρεθεί δια εκπροσώπων του Δ.Σ. της και του Νομικού της Συμβούλου στη συνάντηση, προκειμένου να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης διερευνητική συζήτηση. Άλλωστε από τις 22/12/2023 έθεσε τους όρους μιας τέτοιας συνένωσης.
  4. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αναγνωρισμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η λειτουργία της ορίζεται και προβλέπεται στο καταστατικό της, έχει εκλεγμένα όργανα μέσα από νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, είναι ανεξάρτητη και αγωνίζεται εδώ και 27 χρόνια για τα δικαιώματα όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Η αίσθηση που επικράτησε ήταν ότι η πρόταση του Υπουργού δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διευκρινίσεις, εγείροντας ερωτηματικά. Η πρόταση για συνένωση προϋποθέτει λεπτούς χειρισμούς, ενώ πρέπει να προέλθει ύστερα από ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο από τους ίδιους τους φορείς. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οφείλει να διασφαλίσει ότι η τελική λύση θα είναι προς όφελος των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου για οποιαδήποτε συνομιλία με «ανοιχτά» χαρτιά και επί ίσοις όροις και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέσω των εκλεγμένων οργάνων μας, με σθένος το έργο και τους στόχους του φορέα μας’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου