Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την εκτίμηση κινδύνων (BfR), οι συγκεντρώσεις μιας φθαλικής βλαβερής ουσίας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε δείγματα ούρων στη Γερμανία δεν αποτελούν "αιτία αυξημένης ανησυχίας".

Αυτό προκύπτει από μια δήλωση του BfR σχετικά με το MnHexP (φθαλικός μονο-ν-εξυλικός εστέρας). Η γερμανική υπηρεσία αναφέρει: "Οι ανιχνευθείσες συγκεντρώσεις βρίσκονται εντός ενός εύρους που έχει ανιχνευθεί και για άλλους φθαλικούς εστέρες στο πλαίσιο σειριακών δοκιμών".

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (Uba) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ανακάλυψε MnHexP στα ούρα πολλών ανθρώπων στη Γερμανία. Η Uba το είχε ανιχνεύσει στα ούρα ενηλίκων, και μια αρχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στα ούρα παιδιών νηπιαγωγείου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών σε ζώα, το MnHexP είναι μια ουσία που είναι επιβλαβής για την αναπαραγωγή, δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες η τοξικολόγος της Uba, Marike Kolossa.

Επηρεάζει κυρίως τα αναπαραγωγικά όργανα των αρσενικών εμβρύων στη μήτρα.

Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να είναι επιβλαβής για τους ενήλικες και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας, σύμφωνα με περαιτέρω πειράματα σε ζώα. Σε μεμονωμένους ανθρώπους έχουν ανακαλυφθεί συγκεντρώσεις "τόσο υψηλές που δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος για την υγεία".

Η αιτία των αυξημένων επιπέδων MnHexP στα δείγματα ούρων ενηλίκων και παιδιών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, γράφει το BfR.

Ωστόσο, συζητούνται διάφορες πηγές, όπως τα αντηλιακά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Ένα συγκεκριμένο φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας πιθανολογείται ότι περιέχει DnHexP ως πρόσμειξη.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το αν τα αντηλιακά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, άλλα καλλυντικά ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα περιέχουν πράγματι ένα τέτοιο μολυσμένο UV φίλτρο.

Tι είναι οι φθαλικοί εστέρες

Οι φθαλικοί εστέρες είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία ως διαλύτες, πρόσθετα και πλαστικοποιητές. Αρκετοί φθαλικοί εστέρες προκαλούν αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα σε ζώα, ενώ μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο.

Ωστόσο, τα δεδομένα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των φθαλικών στον άνθρωπο είναι ακόμα περιορισμένα.

Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε φθαλικούς εστέρες μέσω της τροφής, του νερού και με τη χρήση καταναλωτικών προϊόντων.

Μετά την έκθεση, οι φθαλικοί εστέρες μεταβολίζονται ταχύτητα στο κύριο μεταβολίτη του, το φθαλικό μονοεστέρα, ο οποίος μπορεί περαιτέρω να οξειδωθεί πριν εκκριθεί στα ούρα ή στα κόπρανα.

Αυτοί οι μεταβολίτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βιοδείκτες (biomarkers) έκθεσης σε φθαλικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου