Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από τότε που οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά σε τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπινους πλακούντες και όπως αποδεικνύεται, αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2023, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι είχαν βρει μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικών απορριμμάτων σε όχι λιγότερους από 17 διαφορετικούς πλακούντες.

Μέχρι το τέλος του 2023, μια τοπική μελέτη στη Χαβάη ανέλυσε 30 πλακούντες που δόθηκαν μεταξύ 2006 και 2021 μόνο για να διαπιστώσει ότι η μόλυνση από πλαστικό είχε αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, οι ερευνητές εντόπισαν τώρα μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού μεγέθους μικρότερου από ένα μικρόν στο μεγαλύτερο δείγμα πλακούντα μέχρι τώρα.

Και στα 62 δείγματα ιστού που μελετήθηκαν, η ομάδα βρήκε μικροπλαστικά διαφόρων συγκεντρώσεων σε κάθε ένα. Αυτές οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν από 6,5 έως 685 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού, που είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που βρέθηκαν στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι κάνει αυτή η πλαστική ρύπανση - αν μη τι άλλο - στην υγεία του εμβρύου ή της μητέρας. Ενώ μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε κάθε σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, είναι άγνωστο εάν αυτοί οι ρύποι είναι προσωρινοί επισκέπτες ή μόνιμες και συσσωρευμένες απειλές για την υγεία.

Καθώς η περιβαλλοντική ρύπανση από πλαστικά συνεχίζει να επιδεινώνεται, η μόλυνση του πλακούντα βρίσκεται σε αυξητική τάση, καθώς οι άνθρωποι εισπνέουν και καταπίνουν περισσότερο πλαστικό από ποτέ.

"Η δόση κάνει το δηλητήριο", εξηγεί ο βιολόγος Μάθιου Κάμπεν από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.

"Εάν η δόση συνεχίζει να αυξάνεται, αρχίζουμε να ανησυχούμε. Εάν βλέπουμε επιπτώσεις στους πλακούντες, τότε όλη η ζωή των θηλαστικών σε αυτό το φυτό μπορεί να επηρεαστεί. Αυτό δεν είναι καλό."

Ποσότητα

Ο προσδιορισμός της ποσότητας μικροπλαστικών που συσσωρεύονται στον ανθρώπινο ιστό έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος, δεδομένου του πολύ μικρού μεγέθους αυτών των σωματιδίων.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες εργάζονται σε μια μέθοδο στερεάς ανίχνευσης που μπορεί να ποσοτικοποιήσει τη μάζα αυτών των ρύπων και να προσδιορίσει τον συγκεκριμένο τύπο πλαστικού. Μόνο τότε μπορεί να αξιολογηθεί σωστά ο αντίκτυπος στην υγεία.

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική υψηλής ανάλυσης για τη σάρωση πλαστικών σε ανθρώπινο αίμα και ιστό. Πρώτον, οι ερευνητές διαχώρισαν την πλειονότητα του βιολογικού υλικού από τα πλαστικά στερεά, χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες και υπερφυγόκεντρους εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας για να διαχωρίσουν πολύ μικρά μόρια. Στη συνέχεια, διέλυσαν τα πολυμερή για να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες ενώσεις τους.

Όταν εφαρμόστηκε στα 62 δείγματα πλακούντα, η τεχνική αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα μισά πλαστικά που βρίσκονται στον πλακούντα είναι πολυαιθυλένιο - το πιο συχνά παραγόμενο πλαστικό στον πλανήτη μας, υπεύθυνο για τις περισσότερες σακούλες και μπουκάλια μιας χρήσης.

Διάβρωση

Άλλα πλαστικά σωματίδια που εντοπίζονται στον πλακούντα περιλαμβάνουν το χλωριούχο πολυβινύλιο, το νάιλον και το πολυπροπυλένιο, τα οποία είναι πιθανότατα ηλικίας πολλών δεκαετιών, έχουν διαβρωθεί και οξειδωθεί για χρόνια στο περιβάλλον πριν εισπνευστούν ή καταποθούν από τον άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής, οι κλινικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης είναι λίγες. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι όσο μικρότεροι είναι οι πλαστικοί ρύποι, τόσο πιο εύκολα μπορούν να εισβάλουν στα κύτταρα. Και όμως σε αυτό το μικρό μέγεθος είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστούν οι δυνητικά τοξικές τους επιπτώσεις.

Πρώιμα πειράματα σε ποντίκια υποδηλώνουν ότι τα μικρο - και τα νανοπλαστικά έχουν τη "δυνατότητα να διαταράξουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μη βέλτιστα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα". 

Ο πλακούντας λαμβάνει σχετικά υψηλή ροή αίματος και προσλαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά από το μητρικό αίμα, γεγονός που μπορεί να τον κάνει πιο ευάλωτο

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Toxicological Sciences.

Πηγές:
Science Alert

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη