Καθώς μεγαλώνουμε, διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο καλά είμαστε σε θέση να ισορροπήσουμε. Αυτό θα συμβεί άσχετα από παθήσεις που μπορεί να το επιδεινώσουν αυτό – όπως π.χ. η νόσος του Πάρκινσον.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε την αίσθηση της ισορροπίας σας καλή σε όλη τη ζωή, καθώς η γήρανση θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για μεγαλύτερες επιπλοκές από μια πτώση. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1 στους 4 ανθρώπους άνω των 65 ετών έχουν κάποια πτώση, με 1 στους 5 να παθαίνει σοβαρό τραυματισμό. Τα καλά νέα είναι ότι η προπόνηση ισορροπίας μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του συνολικού κινδύνου πτώσεων.

Πώς ακριβώς όμως θα ενισχύσετε την ισορροπία σας; Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε εντελώς τη μείωση της ικανότητας του σώματός σας να διατηρεί την ισορροπία και τη σταθερότητά του, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μπορούν να σας βοηθήσουν.

Ισορροπία στο ένα πόδι

Η ισορροπία στο ένα πόδι είναι μια εύκολη άσκηση που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας σας. Ο λόγος που αυτό είναι αποτελεσματικό είναι επειδή είναι επίσης πρακτικό. Η ισορροπία στο ένα πόδι χρειάζεται σε πολλές δραστηριότητες που κάνουμε σε καθημερινή βάση, όπως να φοράμε το παντελόνι μας, το περπάτημα σε ένα γεμάτο πεζοδρόμιο, ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε τις σκάλες. Ενώ στέκεστε κοντά σε μια επιφάνεια στήριξης - όπως ο πάγκος της κουζίνας ή ένας καναπές - αιωρήστε τα χέρια σας πάνω από αυτήν την επιφάνεια χωρίς να την αγγίξετε και προσπαθήστε να ισορροπήσετε στο ένα πόδι. Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πόδι, κάνοντας τρεις-τέσσερις επαναλήψεις ανά πλευρά.

Περπατήστε προς τα πίσω

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά το να περπατάτε προς τα πίσω έχει οφέλη για την ισορροπία. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ μπορεί να μην το σκεφτόμαστε, περπατάμε προς τα πίσω για τουλάχιστον μερικά βήματα αρκετά συχνά, ειδικά σε μαγαζιά και σε πιο πολυσύχναστα περιβάλλοντα. Συνεπώς είναι μια δεξιότητα που πρέπει να μην ξεχνάμε.

Δοκιμάστε το Τάι Τσι

Το Τάι Τσι είναι ένα είδος πολεμικής τέχνης και έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με καλύτερη ισορροπία. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι σας βοηθά να αλλάξετε το κέντρο βάρους σας, μετατοπίζοντας το βάρος σας από το ένα πόδι στο άλλο. Είναι πολύ εύκολο να βρείτε ακόμα και δωρεάν βίντεο με μαθήματα στο διαδίκτυο.

Καθίστε και μετά σηκωθείτε

Ακόμα και το να κάθεστε σε μία καρέκλα μπορεί να γίνει άσκηση ισορροπίας. Κάντε την κίνηση αργά, ξεκινώντας καθιστοί με τα πόδια σας στο πάτωμα και ελαφρώς ανοιχτά. Σηκωθείτε αργά μέχρι να είστε πλήρως όρθιοι, και έπειτα καθίστε ξανά. Επαναλάβετε την άσκηση για 10 φορές και κάντε την τακτικά μέσα στην εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας
Τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο