Είναι εκατομμύρια οι ηλικιωμένοι που ζουν με πόνο, και πολλοί από αυτούς σε πολλά σημεία του σώματος. Ο πόνος που σχετίζεται με την ηλικία τείνει να είναι κοινό πρόβλημα, μπορεί όμως να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι ενήλικες που ζουν χωρίς πόνους στα 55 τους μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους έτσι. Ποιοι είναι οι παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε;

Γιατί ο πόνος αυξάνεται με την ηλικία;

Πολλά είναι ακόμα άγνωστα όσον αφορά τον πόνο στους ηλικιωμένους. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ανοχή στον πόνο μειώνεται με την ηλικία, ενώ άλλες έρευνες λένε το αντίθετο. Ανεξάρτητα από το πώς αντιλαμβάνονται τον πόνο οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, πολλές φυσικές αλλαγές στο σώμα μπορεί να τον προκαλέσουν.

Πόνος στις αρθρώσεις

Διαφορετικοί τύποι πόνου στις αρθρώσεις μπορούν να αναπτυχθούν με την ηλικία καθώς το σώμα αλλάζει, αν και δεν οδηγούν όλες οι αλλαγές σε πόνο. Για παράδειγμα, δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα, την πιο κοινή αιτία σωματικής αναπηρίας στους ηλικιωμένους, πόνο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για πόνο στις αρθρώσεις και οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία. Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες:

*Αυτοάνοσα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

*Φθορά του χόνδρου, των συνδέσμων και των τενόντων

*Αρθρίτιδα

*Οστεοαρθρίτιδα

Αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις

Η θεραπεία για τον πόνο στις αρθρώσεις εξαρτάται από την αιτία του πόνου και το άτομο. Για κάποια άτομα, η απώλεια βάρους μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα ή φθορά του χόνδρου, των συνδέσμων και των τενόντων. Κάθε κιλό που χάνεται ανακουφίζει 4 κιλά φορτίου από τα γόνατα.

Παραμένοντας ενεργός με πόνο στις αρθρώσεις

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται όταν αντιμετωπίζετε πόνο στις αρθρώσεις, αυτό συχνά δεν είναι αλήθεια. Η άσκηση συνιστάται ως θεραπεία για πολλούς τύπους πόνου στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο γόνατο και του πόνου από οστεοαρθρίτιδα. Το περπάτημα και η κολύμβηση ενδείκνυνται για μεγαλύτερους ανθρώπους ως μορφές γυμναστικής με χαμηλή ένταση.

Πόνος στη μέση (οσφυαλγία)

Ενώ ο πόνος στη μέση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Μέχρι και το 75% των ατόμων άνω των 60 ετών αντιμετωπίζουν πόνο στη μέση. Μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αναπηρία. Η πιο κοινή αιτία οσφυαλγίας είναι η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, η οποία συμβαίνει όταν οι αρθρώσεις στην σπονδυλική στήλη φθείρονται με την πάροδο του χρόνου.

Αντιμετώπιση του πόνου στη μέση

Η θεραπεία για τον πόνο στη μέση εξαρτάται εν μέρει από την αιτία του πόνου. Οι λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, ενώ η φυσικοθεραπεία και τα φάρμακα για τον πόνο μπορεί να αντιμετωπίσουν την αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.

Πτώσεις και κατάγματα

Πάνω από το 25% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω πέφτουν κάθε χρόνο, με τον κίνδυνο κατάγματος να αυξάνεται με την ηλικία. Οι πτώσεις και τα κατάγματα είναι κοινές ανησυχίες για τους ηλικιωμένους, ειδικά για τις γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα. Εκτός από τον τραυματισμό, είναι σημαντική ανησυχία για τους ηλικιωμένους, καθώς τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από μια πτώση. Αυτές οι πτώσεις, αν όχι θανατηφόρες, επηρεάζουν επίσης τη μακροπρόθεσμη κινητικότητα, τη γενική υγεία και την ανεξαρτησία.

Αντιμετώπιση κατάγματος

Η αντιμετώπιση ενός κατάγματος εξαρτάται από τη θέση του σπασίματος, τη σοβαρότητα και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το άτομο και τον τραυματισμό του. Για παράδειγμα, ένα κάταγμα ισχίου είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Άλλοι τύποι πόνου

Εκτός από τον πόνο στις αρθρώσεις, τον πόνο στη μέση και τον πόνο που σχετίζεται με πτώσεις και κατάγματα, υπάρχουν και άλλοι τύποι πόνου που μπορεί να εμφανίσουν οι ηλικιωμένοι. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν πόνο από πολλές πηγές ταυτόχρονα, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη.

Πόνος στο γόνατο

Οι τραυματισμοί και η τακτική φθορά μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα γόνατα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας όταν φθείρεται ο χόνδρος. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων, προκαλώντας πόνο ή επιδείνωση του πόνου που υπήρχε. Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, χειρουργική επέμβαση, φυσικοθεραπεία ή απώλεια βάρους αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Μυϊκή δυσκαμψία

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι ιστοί που συνδέουν τους μύες με τα οστά φθείρονται, προκαλώντας δυσκαμψία και μυϊκό πόνο. Η διαδικασία της γήρανσης, γενικά, μπορεί επίσης να καταστήσει πιο δύσκολη τη σωματική δραστηριότητα, οδηγώντας σε δύσκαμπτους μύες και πόνο. Η φυσικοθεραπεία και μια αργή, προσεκτική αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας.

Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει φλεγμονή των τενόντων (ιστούς που συνδέουν τους μύες με τα οστά) και γίνεται πιο συχνή με την ηλικία, ειδικά σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως ο ώμος. Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, εφαρμογή πάγου, υποστηρικτικούς επιδέσμους και με το να αποφεύγετε τις κινήσεις και τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: στην τελική ευθεία για μια συμφωνία που θα αφορά τις πανδημίες
Αίτημα στο ΑΣΕΠ για προκήρυξη 1.137 θέσεων λοιπού, πλην νοσηλευτικού, προσωπικού σε νοσοκομεία - ΕΚΑΒ
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ