Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως ο HIV, ο διαβήτης, ο λύκος και ο καρκίνος ή από μεταμόσχευση μυελού των οστών ή οργάνων. Μπορείτε επίσης να γίνετε ανοσοκατασταλμένοι από ορισμένες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και τα κορτικοστεροειδή. Για να προστατευτείτε από ασθένειες, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε.

Μείνετε μακριά από τα κατοικίδια ζώα

Τα κόπρανα των κατοικίδιων μπορεί να φέρουν παράσιτα όπως το τοξόπλασμα ή το κρυπτοσπόριο. Αυτά μπορούν να μολύνουν τον οποιονδήποτε, αλλά τα άτομα με ανοσοκαταστολή είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά. Φορέστε γάντια για να καθαρίσετε την άμμο της γάτας ή τον χώρο του ζώου, και πλύνετε πολύ προσεκτικά τα χέρια σας. Μείνετε μακριά από ερπετά, αμφίβια και ζώα φάρμας.

Αποφύγετε τα άπλυτα προϊόντα

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να μεταδώσουν κάποιες ασθένειες. Πλύνετε όλα τα προϊόντα που σκοπεύετε να φάτε ωμά με τρεχούμενο νερό. Ξεφλουδίστε τα φρούτα πριν τα φάτε. Χρησιμοποιήστε βούρτσα για να τρίψετε προιόντα με σκληρή φλούδα όπως τις πατάτες και τα καρότα. Μην μουλιάζετε τα προϊόντα που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια στο νεροχύτη.

Μην καταπίνετε μη ασφαλές νερό

Μην καταπίνετε ποτέ νερό όταν κολυμπάτε σε πισίνα, λίμνη, ποτάμι ή θάλασσα. Μην πίνετε από πηγές ή ιδιωτικά πηγάδια. Ανάλογα με την ποιότητα του νερού στην περιοχή σας, ακόμη και το νερό της βρύσης – και ο πάγος που παρασκευάζεται με αυτό – μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ίσως είναι καλύτερο να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό ή να χρησιμοποιείτε φίλτρο.

Μην κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι. Αποφύγετε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν στοματική-πρωκτική ή στοματική-γεννητική επαφή ή χρησιμοποιήστε προστατευτικά όπως οδοντικά φράγματα. Πλύνετε καλά τα χέρια και τα γεννητικά σας όργανα με σαπούνι και νερό μετά το σεξ.

Κόψτε το κάπνισμα

Το ίδιο το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες και λοιμώξεις. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του σώματος. Και βλάπτει τους πνεύμονές σας, αφήνοντας λιγότερο υγιή ιστό για να καταπολεμήσει αναπνευστικές ασθένειες. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τους καλύτερους τρόπους διακοπής.

Κάποιες τροφές είναι απαγορευτικές

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα σας καθιστά ευάλωτους σε τροφική δηλητηρίαση και μπορεί να την κάνει πιο σοβαρή αν την πάθετε. Συνεπώς, τα ωμά ψάρια όπως το σούσι, καθώς και τα άψητα κρέατα όπως το ταρτάρ μπριζόλας, βγαίνουν εκτός μενού. Άλλες τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε:

*Ωμά αυγά

*Μπιφτέκια και μπριζόλες rare

*Μαλακά τυριά όπως μπρι και καμαμπέρ

Προσοχή στα τσιμπήματα από έντομα

Τα κουνούπια και τα τσιμπούρια μεταδίδουν λοιμώξεις που μπορεί να είναι σοβαρές για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.  Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό, προσπαθήστε να φοράτε προστατευτική ενδυμασία και αποφύγετε τις δασώδεις περιοχές. Ελέγξτε τα κατοικίδια για τσιμπούρια κατά την επιστροφή σας από την βόλτα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για τα εμβόλια

Θα πρέπει να αποφύγετε τα περισσότερα ζωντανά εμβόλια – αυτά που περιέχουν μια ασθενή μορφή του ιού. Όμως τα αδρανοποιημένα εμβόλια, όπως τα εμβόλια γρίπης και πνευμονίας, παράγονται από νεκρούς ιούς. Είναι γενικά ασφαλή και είναι σημαντικά για την προστασία από λοιμώξεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ποια είναι κατάλληλα για εσάς.

Μην είστε απρόσεκτοι με τον COVID-19

Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, είναι πιο πιθανό να κολλήσετε COVID-19, να αρρωστήσετε σοβαρά από αυτόν και να παραμείνετε άρρωστοι περισσότερο. Χρησιμοποιήστε αυτές τις ενδείξεις προστασίας:

*Κάντε το εμβόλιο για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον δόσεων που ορίζονται

*Φοράτε μάσκα υψηλής ποιότητας όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους

*Αποφύγετε τις πολυσύχναστες εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιστορική θεσμική συνάντηση των Δ.Σ του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα