Εσείς γνωρίζετε τι ομάδα αίματος έχετε; Μπορείτε να το μάθετε πολύ απλά με μια αιματολογική εξέταση, που δεν χρειάζεται καν νηστεία. Κάποιες ομάδες είναι πιο συνηθισμένες από άλλες, όμως γνωρίζατε ότι διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως η ομάδα του αίματος μπορεί να παίξει ρόλο και στη γενικότερη υγεία μας;

Καρδιοπάθεια

Καλά νέα για τους ανθρώπους με ομάδα αίματος O: Έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στο οι άλλες ομάδες είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης που συνδέονται με την πήξη του αίματος.

Καρκίνος στομάχου

Οι ομάδες αίματος Α, ΑΒ και Β διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον τύπο O. Συγκεκριμένα, άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι πιο συχνή σε άτομα με ομάδα αίματος Α. Αυτό είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο στομάχι. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκη. Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Μνήμη

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης είχαν κατά μεγάλο ποσοστό ομάδα αίματος ΑΒ.

Στρες

Το άγχος ενισχύει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα σας, της ορμόνης του στρες. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α τείνουν να έχουν περισσότερη κορτιζόλη σε σχέση με τα υπόλοιπα. Έτσι μπορεί να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε αγχωτικές καταστάσεις.

Έλκος

Το έλκος φαίνεται να συμβαίνει πιο συχνά στα άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Θρόμβοι αίματος

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι όταν το αίμα σας πήζει μέσα σε μία φλέβα. Αυτοί οι θρόμβοι μετακινούνται μερικές φορές στους πνεύμονές σας. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Διάρκεια ζωής

Οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να ζήσετε περισσότερο αν έχετε ομάδα αίματος Ο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος ασθένειας στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε αυτήν την ομάδα αίματος μπορεί να είναι ο λόγος για αυτό.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ομάδες αίματος Α και Β. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξάνεται αν έχετε ομάδα αίματος ΑΒ. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι θρομβώσεις είναι πιο πιθανές σε αυτή την ομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου