Η επιδημία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (Μpox) μπόρεσε να τερματιστεί στα τέλη του καλοκαιριού του 2022 πριν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό της ομάδας κινδύνου, δηλαδή οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Οι επιδημιολόγοι το αποδίδουν αυτό, δημοσιεύοντας τα πορίσματά τους στο "Cell", σε μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους, καθώς είχαν προφανώς αναγνωρίσει τον κίνδυνο και περιόριζαν τις σεξουαλικές τους επαφές.

Σε αντίθεση με τον SARS-CoV-2, η επιδημία της ήταν βραχύβια. Το πρώτο κρούσμα παρατηρήθηκε στις 7 Μαΐου 2022 σε ένα άτομο από το Ηνωμένο Βασίλειο που είχε προηγουμένως βρεθεί στη Νιγηρία. Η Mpox, παλαιότερα γνωστή ως monkeypox, ενδημεί εκεί εδώ και αρκετό καιρό.

Μετά το πρώτο κρούσμα, υπήρξε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αρχικά στη Δυτική και Νότια Ευρώπη, αλλά σύντομα και στη Βόρεια Αμερική, γεγονός που ανησύχησε τις τότε υγειονομικές αρχές. Μέχρι τις 19 Ιουλίου 2022 είχαν ήδη καταγραφεί 88.549 κρούσματα παγκοσμίως.

Ειδικό εμβόλιο κατά της Mpox δεν ήταν διαθέσιμο και το εμβόλιο κατά της συγγενούς πραγματικής ευλογιάς ήταν σε έλλειψη. Έπρεπε να διατεθεί με δελτίο. Τα εμβόλια αραίωσαν ακόμη και για τους εμβολιασμούς. Παρ' όλα αυτά, η επιδημία εξομαλύνθηκε τους επόμενους μήνες, αν και στο μεταξύ είχε φτάσει στη Νότια Αμερική. Από τον Νοέμβριο και μετά, παρατηρήθηκαν ελάχιστα κρούσματα.

Αυτό είναι εκπληκτικό, διότι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες δεν μπορούν συνήθως να εξαλειφθούν. Ούτε η σύφιλη ούτε η γονόρροια έχουν εξαλειφθεί με επιτυχία, επειδή το σεξουαλικό ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από την προθυμία αποφυγής της επαφής.

Ο Miguel Paredes από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του ανασύστησαν την πορεία της πανδημίας χρησιμοποιώντας τα γονιδιωματικά δεδομένα των ιών. Η σύγκριση της αλληλουχίας των γονιδίων στα επιμέρους δείγματα καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό των οδών μετάδοσης.

Οι ιοί εξακολουθούν να είναι πανομοιότυποι στον φορέα και στον λήπτη αμέσως μετά τη μόλυνση, αλλά στη συνέχεια αλλάζουν κατά την πορεία της επιδημίας.

Ο γνωστός ρυθμός αυθόρμητης μετάλλαξης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της έναρξης της επιδημίας. Ο Paredes και οι συνεργάτες του φτάνουν σε μια χρονική στιγμή μεταξύ 9 και 27 Μαρτίου. Αυτό συμπίπτει περίπου με την πρώτη διάγνωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περίοδος επώασης για την MPox είναι μεταξύ 5 και 21 ημερών.

Καθώς πολλά άτομα της ομάδας κινδύνου έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές με διαφορετικά άτομα και επίσης ταξιδεύουν συχνά ως νεότεροι ενήλικες, η επιδημία μπόρεσε να εξαπλωθεί γρήγορα. Ο Paredes κατάφερε να εντοπίσει 46 "γεγονότα εισαγωγής" σε άλλες ηπείρους.

Η εξάπλωση είχε συμβεί πριν καν προλάβουν να αντιδράσουν οι υγειονομικές αρχές. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ είχαν εξετάσει στο μεταξύ, αλλά δεν είχαν ποτέ εφαρμοστεί, θα έρχονταν πολύ αργά.

Ένα αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι το μέγεθος των κρουσμάτων, μετρούμενο με βάση τον αριθμό των απομονωμένων ατόμων με πανομοιότυπη αλληλουχία, είχε ήδη μειωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Ως αποτέλεσμα, η τιμή R, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από ένα μολυσμένο άτομο, έπεσε γρήγορα κάτω από το 1, γεγονός που οδήγησε στη συνέχεια στο τέλος της επιδημίας.

Όταν οι αριθμοί έπεφταν, λιγότερο από το 10% της ομάδας υψηλού κινδύνου στη Βόρεια Αμερική είχε εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον Paredes, η συμβολή του εμβολιασμού στο ξεπέρασμα της επιδημίας ήταν επομένως μικρή. Η αλλαγή οφείλεται πιθανώς σε αλλαγή της συμπεριφοράς των ατόμων αυτών.

Θορυβήθηκαν μάλλον από τα μέσα ενημέρωσης και προφανώς περιόρισαν τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο