Την ώρα που στη χώρα μας οι ελλείψεις φαρμάκων ανέρχονται επίσημα σε 193, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναζητούν στοιχεία και πληροφορίες για την ακριβή έκταση του προβλήματος.

Με σημερινή ανακοίνωση, η διοίκηση του Οργανισμού απευθύνεται σε επιστημονικές Ενώσεις, νοσοκομεία, κλινικές, συλλόγους ασθενών, πολίτες και επαγγελματίες, τους οποίους ενημερώνει για τους τρόπους που μπορούν να στείλουν στοιχεία.

Σημειώνει, αναλυτικά, πως στο πλαίσιο της έγκαιρης και αποτελεσματικής καταγραφής και ανίχνευσης της περιορισμένης διαθεσιμότητας φαρμάκων, ο ΕΟΦ ενημερώνει για τις διαθέσιμες δυνατότητες υποβολής σχετικών γνωστοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι Επιστημονικές Ενώσεις, τα Επιστημονικά Ιδρύματα, τα Επιστημονικά Σωματεία, οι Ιδιωτικές Κλινικές - Θεραπευτήρια, τα Νοσοκομεία, οι Σύλλογοι Ασθενών, οι Σύλλογοι Υγειονομικών Επιστημόνων (ΜΚ), οι Κάτοχοι Άδειας Χονδρικής Πώλησης και τα Φαρμακεία, μπορούν να γνωστοποιούν περιορισμένη διαθεσιμότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων αποκλειστικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, η είσοδος στην οποία πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: https://services.eof.gr/myeof/

Ο νέος χρήστης δημιουργεί λογαριασμό για την υπηρεσία "Αναφορά έλλειψης Φαρμάκου" και λαμβάνει προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης ακολουθώντας τις οδηγίες εγγραφής.

  • Οι πολίτες και οι ιδιώτες επαγγελματίες Υγείας μπορούν να γνωστοποιούν περιορισμένη διαθεσιμότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων αποκλειστικά στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: [email protected]

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω ηλεκτρονική εφαρμογή και η ανωτέρω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας συνιστούν τους μοναδικούς επίσημους τρόπους γνωστοποίησης τυχόν περιορισμένης διαθεσιμότητας φαρμακευτικών  σκευασμάτων στον ΕΟΦ, ο οποίος και αποτελεί τον καθ' ύλη αρμόδιο Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας για την γνωστοποίηση φαρμακευτικών ελλείψεων.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ παρέχονται πληροφορίες για τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, με επιλογή του πεδίου "Λίστα φαρμακευτικών σκευασμάτων περιορισμένης διαθεσιμότητας".

Τέλος, περισσότερες πληροφορίες για έντυπα, διαδικασίες, σχετικές αποφάσεις, αλλά και για την είσοδο στην εφαρμογή Αναφοράς Έλλειψης Φαρμάκου παρέχονται και με την επιλογή του πεδίου "Ενημέρωση για την επάρκεια φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης" στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροφές για καλή υγεία του εντέρου
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"