Η πιο πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Επιστήμης Ανθρώπινων Δεδομένων IQVIA προέβλεψε ότι οι εισαγωγές στην αγορά νέων βιο-ομοειδών και γενόσημων φαρμάκων θα αυξήσουν τις προβλεπόμενες απώλειες για τα φάρμακα αναφοράς, από 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε 192 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο προβλεπόμενος αντίκτυπος των 192 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την απώλεια της αποκλειστικότητας (LOE) για τα φάρμακα αναφοράς περιλαμβάνει 133 δισεκατομμύρια δολάρια από μικρά μόρια και 59 δισεκατομμύρια δολάρια από βιολογικά σκευάσματα.

Αξιοσημείωτα φάρμακα που συμβάλλουν σε αυτόν τον αντίκτυπο είναι κυρίως οι λήξεις στις ΗΠΑ του adalimumab, του lisdexamfetamine για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, του rivaroxaban και του ustekinumab. Το τελευταίο αναμένεται να δει βιο-ομοειδή το 2025.

Συνολικά ευρήματα για την παγκόσμια αύξηση των δαπανών

Συνολικά, οι παγκόσμιες δαπάνες για φάρμακα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5%-8% φθάνοντας τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Παρά τη μείωση των δαπανών για εμβολιασμούς και θεραπευτικά φάρμακα, τα παγκόσμια συστήματα υγείας συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα. Η παγκόσμια χρήση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3%, φτάνοντας σχεδόν τα 3,8 τρισεκατομμύρια καθορισμένες ημερήσιες δόσεις το 2028, μια αύξηση κατά 400 εκατομμύρια από το 2023.

Η χρήση φαρμάκων έχει αυξηθεί σε όλους τους τομείς θεραπείας από το 2018, ιδίως στην ανοσολογία, την ενδοκρινολογία και την ογκολογία. Η κατά κεφαλήν χρήση προϊόντων ανοσολογίας ποικίλλει μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος, με τον ανταγωνισμό των βιο-ομοειδών να οδηγεί σε αυξημένη χρήση. Οι αγωνιστές πεπτιδίου-1 (GLP-1) τύπου γλυκαγόνης - όπως η σεμαγλουτίδη, η ντουλαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη - έχουν κερδίσει γρήγορα δημοτικότητα στον διαβήτη και την παχυσαρκία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι περιοχές μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος παρουσιάζουν υψηλότερη ανάπτυξη στην ογκολογία λόγω της διευρυμένης πρόσβασης στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Η IQVIA κατέγραψε μερικές από τις μεγάλες τάσεις που θα παρατηρήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια:

  • Ειδικά φάρμακα: θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% των παγκόσμιων δαπανών το 2028 και το 55% των συνολικών δαπανών σε κορυφαίες αγορές.
  • Ογκολογία: αναμενόμενη ανάπτυξη 14% έως 17% έως το 2028, φτάνοντας τα 440 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Η ανάπτυξη που επιταχύνεται από νέα φάρμακα θα επιβραδυνθεί από τα βιο-ομοειδή τα επόμενα χρόνια.
  • Ανοσολογία: αργή ανάπτυξη από 2% έως 5%, εν μέρει λόγω των βιο-ομοειδών φαρμάκων εισερχόμενων από το adalimumab στις ΗΠΑ.
  • Ρυθμιστές λιπιδίων: αναμένεται να επιστρέψουν στην ανάπτυξη μετά από μια σταθερή πτώση, λόγω των νέων θεραπευτικών επιλογών.
  • Εμβόλια για τον βήχα, το κρυολόγημα και τη γρίπη: προβλεπόμενη αύξηση 5% έως το 2028.
  • Θεραπείες νευρικού συστήματος, μυοσκελετικού συστήματος και ψυχικής υγείας: λήγει η πατέντα που αντισταθμίζει την ανάπτυξη από νέες θεραπείες.
  • Διαβήτης: αναμένεται να φτάσει το 78% χαμηλότερο από το τιμολόγιο έως το 2028, λόγω των ανώτατων ορίων τιμών της ινσουλίνης από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), τις διαπραγματεύσεις με τους πληρωτές και τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά.

 

Πηγές:
https://www.centerforbiosimilars.com/view/iqvia-projects-192-billion-loss-for-originators-by-2028-thanks-to-biosimilar-generic-competition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου