Η γερμανική φαρμακευτική και γεωργική εταιρεία Bayer σημείωσε περαιτέρω νομικές επιτυχίες σε σχέση με τις αγωγές για το ζιζανιοκτόνο Roundup που περιέχει γλυφοσάτη.

Δικαστήριο της αμερικανικής πολιτείας Πενσιλβάνια απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει συνταξιούχος ταχυδρομικός υπάλληλος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε προσβληθεί από λέμφωμα μη - Hodgkin ως αποτέλεσμα της χρήσης glyphosate, ανακοίνωσε η Bayer. Στην Καλιφόρνια, μια παρόμοια αγωγή αποσύρθηκε οικειοθελώς.

Ο δικηγόρος του ενάγοντος στην Πενσυλβάνια δήλωσε ότι οι ένορκοι δεν έλαβαν υπόψιν τους σημαντικά στοιχεία. Η αγωγή στην Καλιφόρνια υποβλήθηκε από έναν αγρότη και τη σύζυγό του. Ένας δικηγόρος των δύο εναγόντων αρνήθηκε αρχικά να σχολιάσει όταν του ζητήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

"Παραμένουμε σίγουροι για την ασφάλεια του Roundup και θα υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση την ασφάλεια των προϊόντων μας και τις πράξεις μας με καλή πίστη σε κάθε μελλοντική δικαστική διαμάχη", ανέφερε η ανακοίνωση της Bayer.

Η εταιρεία έχει κερδίσει 13 από τις πιο πρόσφατες 20 αγωγές για το Roundup.

Έχει επίσης ασκήσει έφεση στις υποθέσεις που έχασε, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμωρητικών αποζημιώσεων. Η Bayer έχει καλές πιθανότητες μείωσης εδώ, επειδή οι πληρωμές υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το κύμα αγωγών λόγω της εικαζόμενης καρκινογόνου δράσης του ζιζανιοκτόνου προκλήθηκε από την εξαγορά της Monsanto, της εταιρείας ανάπτυξης γλυφοσάτης, από την Bayer.

Κατά την τελευταία καταμέτρηση, 54.000 από τις περίπου 167.000 αγωγές που κατατέθηκαν ήταν ακόμη ανοικτές.

Η Bayer πάντα απέρριπτε τους ισχυρισμούς κατά της γλυφοσάτης. Οι αρχές παγκοσμίως έχουν χαρακτηρίσει το προϊόν ως μη καρκινογόνο. Το 2015, ο οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο IARC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε τη δραστική ουσία ως "πιθανώς καρκινογόνο".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Bill Anderson, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές ότι η εταιρεία "διερευνά όλες τις επιλογές για τον τερματισμό της δικαστικής διαμάχης", συμπεριλαμβανομένων λύσεων "εκτός δικαστηρίου".

Η εταιρεία σταμάτησε πέρυσι να πωλεί προϊόντα γλυφοσάτης για οικιακή χρήση, αλλά συνεχίζει να πωλεί άλλα σκευάσματα με την ονομασία Roundup.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου