Άνθρωποι που εμφάνισαν διάσειση και στη συνέχεια πονοκεφάλους έχουν στον εγκέφαλο συσσώρευση σιδήρου, έδειξε νέα έρευνα.

Η υπερβάλλουσα αποθήκευση σιδήρου στον εγκέφαλο είναι ένδειξη βλάβης, αναφέρει η  Simona Nikolova, της Mayo clinic.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η συσσώρευση σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που οι περιοχές του εγκεφάλου αλληλεπιδρούν.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 60 ανθρώπους που εμφάνισαν πονοκεφάλους μετά από διάσειση. Η διάσεισή τους προήλθε από πτώση (45%), τροχαία (30%) ή διαπληκτισμούς (12%). Για τους μισούς περίπου ήταν η πρώτη τους διάσειση.

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου σε 60 ασθενείς με διάσειση συγκρίθηκαν με αυτές από 60 υγιείς και έδειξαν ότι αυτοί με ιστορικό διάσεισης είχαν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Τα επίπεδα φάνηκε να συσσωρεύονται καθώς περνούσε ο χρόνος από τη διάσειση.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η συσσώρευση σίδηρου στον εγκέφαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για διάσειση και μετατραυματικούς πονοκεφάλους που πιθανόν θα μπορούν να βοηθούν τους επιστήμονες στην κατανόηση των διαδικασιών που συνδέονται με αυτές τις παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο συνέδριο της American Academy of Neurology και θεωρούνται προκαταρκτικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο