Eνήλικες που ως παιδιά είχαν αμβλυωπία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπέρταση, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, έδειξε νέα έρευνα με επικεφαλής το UCL.

Αναλύθηκαν στοιχεία 126.000 ανθρώπων, 40 έως 69 ετών, από τη βρετανική Biobank,  που είχαν υποστεί οφθαλμολογική εξέταση.

Οι συμμετέχοντες κατά την επιλογή τους ρωτήθηκαν αν είχαν αντιμετωπιστεί για αμβλυωπία στην παιδική τους ηλικία και αν είχαν την πάθηση ακόμα στην ενήλικο ζωή.

Επίσης ρωτήθηκαν αν τους είχε διαγνωστεί  διαβήτης, υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσος.

Μετρήθηκαν επίσης ο ΔΜΣ, η γλυκόζη και τα επίπεδα χοληστερόλης και παρακολουθήθηκε η θνησιμότητα.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι από τους 3.238 συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν ‘’τεμπέλικο μάτι’’ ως παιδιά, ποσοστό 82,2% είχαν μονίμως μειωμένη όραση στο ένα μάτι ως ενήλικες.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι συμμετέχοντες με αμβλυωπία ως παιδιά είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, 25% περισσότερες για υπέρταση και 16%υψηλότερες για παχυσαρκία.

Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες για αυτές τις παθήσεις.

Ο αυξημένος κίνδυνος για προβλήματα υγείας φάνηκε όχι μόνο σε αυτούς με οφθαλμολογικά προβλήματα αλλά και σε κάποιο βαθμό σε όσους είχαν αμβλυωπία ως παιδιά και όραση 20/20 ως ενήλικες, αν και ο συσχετισμός δεν ήταν τόσο δυνατός.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αν και έχουν εντοπίσει συσχετισμό, η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine.

Πηγές:
eClinicalMedicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε