Κρούσματα ψιττάκωσης σε ανθρώπους, μίας νόσου που μεταδίδεται από μολυσμένα πουλιά και είναι γνωστή και ως "νόσος των παπαγάλων", έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τον περασμένο Δεκέμβριο έως την 1η Μαρτίου, αναφέρθηκαν 23 κρούσματα σε ανθρώπους. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) γίνεται λόγος για πέντε θανάτους στην Ευρώπη.

Αύξηση κρουσμάτων αναφέρουν η Δανία και η Γερμανία από τα τέλη του περασμένου έτους. Από τις 5 Μαρτίου 2024, οι γερμανικές υγειονομικές αρχές έχουν αναφέρει 6 κρούσματα, ενώ κρούσματα αναφέρουν συνολικά πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, τα βακτήρια Chlamydia [Chlamydophila] psittaci είναι παρόντα στους πληθυσμούς των πτηνών στην Ευρώπη και έχουν μεταφερθεί σε ανθρώπους.

Τα κρούσματα σε ανθρώπους έχουν συνήθως εποχικά χαρακτηριστικά και οι αναφορές για αυξησή τους σε πέντε χώρες καλύπτουν διαφορετικές περιόδους.

Όπως αναφέρουν, δεν μπορούν να βρεθούν επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ των κρουσμάτων, ενώ ενδέχεται ορισμένες χώρες να χρησιμοποιούν πιο ευαίσθητα διαγνωστικά εργαλεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν περισσότερα κρούσματα.

Οι ειδικοί του ECDC καλούν, πάντως, τους παρόχους υγειονομικής φροντίδας να γνωρίζουν για τον κίνδυνο μόλυνσης από Chlamydia psittaci σε άτομα που διατηρούν ή χειρίζονται πτηνά.

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος μόλυνσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με πτηνά (άρρωστα ή υγιή). Τα άτομα που έχουν επαφή με άγρια ​​ή και οικόσιτα πτηνά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον άνθρωπο μπορεί να μετριαστεί με μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και ο τακτικός καθαρισμός του χώρου των πτηνών.

Η ψιττάκωση είναι μία σχετικά σπάνια νόσος, παρόμοια με τη γρίπη, η οποία προκαλείται από το Chlamydia psittaci, ένα μικρόβιο που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα πτηνά.

Προκαλεί άτυπη πνευμονία με κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, πυρετό και ρίγη, βήχα, ανορεξία, μυαλγίες και άλλα μη ειδικά συμπτώματα. θεραπεύεται με τετρακυκλίνες.

Κατάσταση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η κατάσταση στην Ευρώπη έχει ως εξής:

Στην Αυστρία, έχουν αναφερθεί φέτος τέσσερα κρούσματα ψιτάκωσης έως τις 4 Μαρτίου 2024, με ημερομηνία έναρξης την 24η Ιανουαρίου 2024. Κανένα από τα κρούσματα αυτά δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και τα άγρια ​​πτηνά δεν αναφέρθηκαν ως εστία μόλυνσης.

Στη Δανία, αναφέρθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης από τα τέλη του 2023 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2024. Χρειάστηκαν νοσηλεία 17 ασθενείς και οι 4 πέθαναν.

Οι αρχές της Γερμανίας ανέφεραν αύξηση κρουσμάτων. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν πνευμονία και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Από τη Σουηδία αναφέρθηκε ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κρουσμάτων ψιτάκωσης στα τέλη Νοεμβρίου 2023 και αρχές Δεκεμβρίου 2023. Το 2024, αναφέρθηκαν 10 κρούσματα τον Ιανουάριο και τρία κρούσματα τον Φεβρουάριο, αριθμός χαμηλότερος από τον μέσο όρο των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την ίδια περίοδο την προηγούμενη πενταετία.

Οι αρχές της Ολλανδίας αναφέρουν αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ψιττάκωσης από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, με τα κρούσματα να αφορούν γεωγραφικά το σύνολο της χώρας. Ένας ασθενής έχασε τη ζωή του.

Πηγές:
ECDC, WHO Europe

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε