Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την ακοή μας δεδομένη – και επίσης οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα με τα αυτιά μας ποτέ. Κι όμως, το να παραμελούμε την τακτική τους καθαριότητα μπορεί να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα. Από το να μην ακούμε καλά μέχρι να έχουμε ανεξήγητους πονοκεφάλους, τα αυτιά μας μπορεί να εμφανίσουν αρκετές βλάβες αν δεν τα φροντίζουμε καταλλήλως.

Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται αυτό. Και, όχι, οι μπατονέτες είναι πάντα κακή ιδέα.

Κλείστε μια φορά τον χρόνο ραντεβού σε ΩΡΛ

Είναι από τις τακτικές εξετάσεις που δεν πρέπει να παραμελείτε. Ο γιατρός σας είναι ο καλύτερος για να κρίνει αν τα αυτιά σας χρειάζονται καθαρισμό – και είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει με σωστό και ασφαλή τρόπο.

Καθαρίστε τα αυτιά σας με τον σωστό τρόπο

Η σωστή υγιεινή των αυτιών είναι σημαντική. Αλλά μπορεί να μην μοιάζει με αυτό που νομίζετε. Οι μπατονέτες (θα το ξαναπούμε) είναι απαγορευτικές. Το κερί του αυτιού δεν είναι βρώμικο ή ανθυγιεινό. Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο. Το κερί του αυτιού βοηθά στην αποτροπή μυκητιασικών λοιμώξεων και βακτηρίων. Και βοηθάει να κρατήσει έξω τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο τύμπανο του αυτιού σας. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως η σκόνη και οι τρίχες. Βάλτε ένα απαλό πανί στο δάχτυλό σας αν έχει μαζευτεί μεγάλη ποσότητα κεριού και καθαρίστε προσεκτικά.

Προστατέψτε τα αυτιά σας από δυνατούς ήχους

Το κουδούνισμα που αισθανόμαστε στα αυτιά μετά από, ας πούμε, μια συναυλία δεν μένει για πολλή ώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και ακίνδυνο. Για την ακρίβεια, το κουδούνισμα σημαίνει ότι το αυτί μας έχει υποστεί ζημιά εκείνη τη στιγμή, και αυτές οι μικρές βλάβες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μόνιμη βλάβη στην ακοή σας. Όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά, διατηρήστε την ένταση σε μεσαίο επίπεδο. Αν κάποιος άλλος μπορεί να ακούσει αυτό που ακούτε, η ένταση είναι πολύ υψηλή.

Κρατήστε τα αυτιά σας ασφαλή από τραυματισμούς

Ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να θέσουν τα αυτιά σας σε κίνδυνο τραυματισμού. Αυτά είναι μερικά μέτρα πρόληψης που μπορεί να σας σώσουν:

*Φορέστε κράνος όταν κάνετε ποδήλατο ή οποιαδήποτε άλλη πράξη σας βάζει σε κίνδυνο να χτυπήσετε το κεφάλι σας.
*Φροντίστε να καταπίνετε το σάλιο σας και να χασμουριέστε συχνά όταν πετάτε με αεροπλάνο, ειδικά κατά την διάρκεια της προσγείωσης. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης στα αυτιά σας.
*Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό στα αυτιά σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναγνωρίστε τα σημάδια της απώλειας ακοής

Η άμεση προσοχή για αλλαγές στην ακοή είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακοής που σάς έχει απομείνει. Αλλά πολύ συχνά, οι άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια μέχρι να εμφανίσουν πιο σοβαρή απώλεια της ακοής τους, επειδή όταν εμφανίζεται σταδιακά είναι εύκολο να παραβλέψετε τα σημάδια. Τα σημάδια της απώλειας ακοής περιλαμβάνουν:
*Δυσκολεύεστε να παρακολουθείτε συνομιλίες, ειδικά όταν υπάρχει πολύς θόρυβος στο φόντο.
*Συχνά ζητάτε από τους άλλους να επαναλάβουν αυτό που είπαν.
*Απαντάτε στους άλλους λανθασμένα επειδή δεν καταλάβατε τι έλεγαν.
*Συχνά συμφωνείτε, κουνάτε το κεφάλι σας ή χαμογελάτε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών όταν δεν είστε σίγουροι για το τι έχει ειπωθεί.
*Διαβάζετε τα χείλη ώστε να προσπαθήσετε να παρακολουθήσετε αυτά που λένε οι άλλοι.
*Ακούτε ήχους στα αυτιά ή στο κεφάλι σας που οι άλλοι δεν ακούν. Ονομάζονται εμβοές και μπορεί να ακούγονται σαν κουδούνισμα, κρότος, παλμός ή βουητό.
*Ανεβάζετε την ένταση της τηλεόρασης ή της μουσικής πιο δυνατά από ό,τι προτιμούν οι άλλοι στο δωμάτιο.

Είναι πολύ πιθανό οι άλλοι άνθρωποι να εντοπίσουν την απώλεια ακοής σας πριν από εσάς, οπότε αν σας αναφέρουν κάτι τέτοιο, μην το πάρετε στην πλάκα. Μπορεί να υπάρχει όντως πρόβλημα και να προλαβαίνετε να το αντιμετωπίσετε.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που βελτιώνουν διάθεση και σκέψη σε ηλικιωμένους - Τι έδειξε μελέτη που έγινε στην Κρήτη
Συναγερμός από θάνατο παιδιού 3,5 ετών με μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό
Αναλύοντας το κόστος των γονιδιακών θεραπειών της δρεπανοκυτταρικής νόσου