Η κατάθλιψη είναι πολύπλοκη. Τα συμπτώματά της ξεπερνούν την επίμονη χαμηλή διάθεση και ενέργεια. Μπορούν να περιλαμβάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά, μειωμένη γνωστική λειτουργία, ακόμα και σωματικά συμπτώματα.

Συμπτώματα κατάθλιψης στα παιδιά

Τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες λόγω του διαφορετικού σταδίου που βρίσκονται στη ζωή τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να μην παρουσιάζουν προφανή απώλεια ενδιαφέροντος για δουλειές όπως ένας ενήλικας που στηρίζει τον εαυτό του. Αντίθετα, τα σημάδια θα περιλαμβάνουν συχνά τα ατομικά ενδιαφέροντα και τις συμπεριφορές ενός παιδιού.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας παίζει συχνά βιντεοπαιχνίδια αλλά ξαφνικά σταμάτησε ή λέει ότι δεν τα βρίσκει άλλο ενδιαφέροντα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης. Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί το παιδί σας να βιώνει κατάθλιψη περιλαμβάνουν:
*ανεξήγητη πτώση στους βαθμούς
*αναφορές κακής συμπεριφοράς από το σχολείο
*κλαίει συχνά
*περνάει λιγότερο χρόνο με φίλους
*κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
*λέει συχνά ότι φταίει για όλα και πως κάνει συνέχεια λάθος
*αδιαφορεί για το σχολείο, τον αθλητισμό ή άλλες δραστηριότητες για τις οποίες κάποτε ήταν του άρεσαν
*κατάχρηση ουσιών και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές
*συζητάει, γράφει και ζωγραφίζει θέματα που αφορούν τον θάνατο
*εκνευρίζεται εύκολα
*τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο

Όσο δύσκολο κι αν είναι ο εντοπισμός της κατάθλιψης κατά το μεταβατικό στάδιο της παιδικής ηλικίας, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η παιδική κατάθλιψη μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Για παράδειγμα, μπορεί η κοινωνική ομάδα και το μορφωτικό επίπεδο να επηρεάζουν το κατά πόσο ο εκνευρισμός του παιδιού θα θεωρηθεί σημάδι κατάθλιψης ή ενόχληση.

Τι προκαλεί την κατάθλιψη στα παιδιά;

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που περιλαμβάνει αλλαγές στη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου. Οι ακριβείς αιτίες της δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά η γενετική, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι ψυχολογικές επιρροές μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξή της. Ορισμένες αιτίες που έχουν σημειώθεί:
*κάποιος θάνατος στην οικογένεια
*αστεγία
*δραματική αλλαγή στη στέγαση, όπως η αίτηση ασύλου
*ενδοοικογενειακή βία
*καταχρήσεις στην οικογένεια
*bullying από συνομηλίκους
Τα δυσμενή γεγονότα της ζωής δεν είναι οι μόνοι πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική κατάθλιψη. Η έρευνα υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι πιο συχνή μεταξύ των παιδιών που ζουν με:
*μια απαισιόδοξη προοπτική
*προβλήματα ύπνου
*χρόνιες ιατρικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης
*άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές
*χρήση φαρμάκων

Μιλώντας με το παιδί σας για την κατάθλιψη

Είναι προτιμότερο να αφήσετε το παιδί σας να μιλήσει για αυτά που νιώθει χωρίς να βάλετε ορισμούς μέσα στην κουβέντα. Αυτές είναι μερικές ιδέες για αλλαγές που πρέπει να ελέγξετε:
Άρχισαν οι κακές τους μέρες να είναι περισσότερες των καλών;
Έχουν αϋπνία ή κοιμούνται υπερβολικά;
Δυσκολεύονται να ξυπνήσουν για το σχολείο;
Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο σπίτι ή στο σχολείο;
Δεν ενδιαφέρονται πλέον ή δεν δείχνουν απόλαυση από τις συνήθεις δραστηριότητές τους;
Έχουν αποστασιοποιηθεί από την οικογένεια και τους φίλους;

Ρωτήστε το παιδί σας πώς είναι τον τελευταίο καιρό, και πείτε του αν έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή που θα μπορούσατε να συζητήσετε (όπως, π.χ. αν σταμάτησαν να ασχολούνται με κάποιο χόμπι τους). Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να μιλήσει για πράγματα που δεν καταλαβαίνει ακριβώς – όσο δύσκολο είναι να μιλήσει για αυτά τα πράγματα και σε κάποιον μεγαλύτερο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για αρχή είναι να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας νιώθει ασφάλεια για να σας μιλήσει για τα πράγματα που το προβληματίζουν.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κατάθλιψης στα παιδιά;

Τα κριτήρια δεν είναι και πολύ διαφορετικά από των ενηλίκων, και ένας παιδοψυχίατρος θα ήταν σε θέση να καταλάβει τις διαφορετικές εκφράσεις τους όταν εμφανίζονται σε ένα παιδί. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας εμφανίζει τις αλλαγές που αναφέραμε πιο πάνω για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη