Σπατάλη με πανάκριβο φάρμακο για μία σπάνια νευρολογική νόσο, κατήγγειλε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο υπουργός Υγείας τόνισε πως πρόκειται για σκεύασμα που χορηγείται κατά της σπάνιας νόσου ALS (πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - νόσος του κινητικού νευρώνα).

Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο φάρμακο συνταγογραφούνταν κατά κόρον στην Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας, καθηγητής Γιώργος Τσιβγούλης είχε αρθρογραφήσει κατά του φαρμάκου.

Το προϊόν δεν είχε λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ από τον αμερικανικό έλαβε άδεια με βάση αποτελέσματα φάσης ΙΙ καθώς υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την υγεία των ασθενών.

Τα αποτελέσματα φάσης 3 δημοσιεύτηκαν πριν από τρεις μέρες και ήταν αρνητικά, με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να υπάρχει θέμα απόσυρσής του.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως σήμερα το απόγευμα έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και της Ελληνικής Νευρολογικης Εταιρείας, προκειμένου να διακοπεί η χορήγηση της θεραπείας στη χώρα μας.

"Είμαι εξοργισμένος με τη σπατάλη", τόνισε, σημειώνοντας πως "στο εξής δεν πρόκειται να χορηγούμε φαρμακα με τόση ευκολία τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης
ΙΣΑ: Ανάκληση προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα