Nέα τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να επιτρέψει στους άντρες ίδιου φύλου να αποκτήσουν παιδιά γενετικά συνδεδεμένα με τους δύο, δήλωσαν ερευνητές.

Χρησιμοποιεί δερματικά κύτταρα από έναν άνθρωπο για να αλλάξει τη γενετική ωαρίου δότριας. ανέφεραν ερευνητές στο Science Advances.

Tο ωάριο μπορεί τότε να γονιμοποιηθεί από σπερματικό κύτταρο για να δημιουργηθεί βιώσιμο έμβρυο που περιέχει το συνδυασμένο γενετικό προφίλ του δερματικού και σπερματικού δότη.

Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στο να αποκτήσουν παιδί ζευγάρια ιδιου φύλου καθώς και να βοηθήσει γυναίκες που δεν μπόρεσαν να παράγουν βιώσιμα ωάρια λόγω θεραπείας κατά του καρκίνου ή προχωρημένης ηλικίας.

Είναι η ίδια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίηση της Ντόλυ το 1996.

Σε αυτή την περίπτωση δημιουργήθηκε κλώνος ενός γονέα ενώ οι ερευνητές του OHSU εστίασαν στη δημιουργία εμβρύων με γενετικά προφίλ από 2 γονείς.

Η ομάδα ακολούθησε διαδικασία 3 βημάτων για να το πετύχει σε πειράματα σε ποντικούς.

Οι ερευνητές πρώτα αφαίρεσαν τον πυρήνα από ωάριο ποντικού και μεταμόσχευσαν τον πυρήνα ενός δερματικού κύτταρου ποντικού στο ωάριο ποντικού.

Στη συνέχεια οδήγησαν τον μεταμοσχευμένο πυρήνα να απωλέσει μισά από τα χρωμοσώματά του και τελικά γονιμοποίησαν το νέο ωάριο με σπέρμα με τεχνητή γονιμοποίηση οδηγώντας σε υγιές έμβρυο με 2 σετ χρωμοσωμάτων ισόποσα δωρισμένα  από 2 γονείς.

Θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμη η τεχνική στους ανθρώπους.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα