Βιέννη

Της απεσταλμένης μας Σοφίας Νέτα

Η ανάγκη για προηγμένες τεχνικές απεικόνισης συνεχίζει να αυξάνεται λόγω πολλών παραγόντων, όπως η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ακτινολογίας στη Βιέννη της Αυστρίας, η Bayer διοργάνωσε εκδήλωση για τα ΜΜΕ, όπου μια ομάδα εμπειρογνωμόνων διερεύνησε τις τάσεις που επηρεάζουν τον τομέα της ακτινολογίας και πώς η Bayer πρωτοστατεί στην καινοτομία στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Nelson Ambrogio, είναι ο νέος Πρόεδρος του τμήματος Ακτινολογίας, ο οποίος θα ξεκινήσει επίσημα τον ρόλο του από την 1η Απριλίου 2024, άνοιξε την εκδήλωση:

«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, η αποστολή μου ήταν να διατηρώ τους ασθενείς στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας. Στην Bayer, με τις λύσεις που παρέχουμε στη i, συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου χαρτοφυλακίου σκιαγραφικών μέσων, μαζί με συσκευές για την ακριβή χορήγησή τους, λύσεις πληροφορικής και μια πλατφόρμα ψηφιακής απεικόνισης που περιλαμβάνει εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, κάνουμε τη διαφορά για τους ασθενείς καθημερινά. Χτίζοντας σε μια βαθιά ιατρική τεχνογνωσία για ένα πλήθος διαγνωστικών και θεραπευτικών τομέων, η Bayer δεσμεύεται να προωθήσει την καινοτομία στην ιατρική απεικόνιση για να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να αναπτύξει περαιτέρω τη φροντίδα των ασθενών».

Η Dr Konstanze Diefenbach, Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης, για τον κλάδο της Ακτινολογίας, εξήγησε ότι, ενώ το χαρτοφυλάκιο ακτινολογίας της Bayer εξελίσσεται συνεχώς για να συμβαδίζει με το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, η εστίαση της Bayer παραμένει στη βελτίωση της ιατρικής απεικόνισης και στη διευκόλυνση ταχύτερων και ακριβέστερων διαγνώσεων, που μπορούν να βελτιώσουν  τη φροντίδα των ασθενών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για σχεδόν 100 χρόνια, η Bayer πρωτοπορεί σε προϊόντα και υπηρεσίες για τη βελτίωση της ιατρικής απεικόνισης παγκοσμίως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουμε συνεχώς νέες προσεγγίσεις για να προσφέρουμε πρόσθετη αξία στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς τους, είτε με την ανάπτυξη νέων σκιαγραφικών ουσιών και συστημάτων χορήγησης τους, την επέκταση των ψηφιακών εργαλείων μας ή την επέκταση των υπηρεσιών δεδομένων μας σε εξωτερικούς πελάτες, ξεκινώντας από τις Υπηρεσίες Ιατρικής Απεικόνισης Core Lab».

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο ECR ενημερώσεις από βασικούς τομείς εστίασης για την Bayer Radiology:

  • Πρωτοποριακά σκιαγραφικά μέσα και συστήματα χορήγησης – Το χαρτοφυλάκιο σκιαγραφικών της Bayer στην Ακτινολογία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, το σκιαγραφικό της εταιρείας με βάση το γαδολίνιο, το gadoquatrane, το οποίο βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ, έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει μια σημαντικά χαμηλότερη δόση γαδολίνιου για ασθενείς που υποβάλλονται σε απεικόνιση MR με ενισχυμένη αντίθεση. Νέα προκλινικά και κλινικά δεδομένα για το gadoquatrane, καθώς και βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις δημοσιευμένων δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του γαδολινιούχου σκιαγραφικού που διαθέτει ήδη η εταιρεία, της γαδοβουτρόλης παρουσιάζονται στο ECR. Η Bayer συνεχίζει να εξερευνά νέες οδούς για να φέρει επανάσταση στην απεικόνιση αντίθεσης και έχει αρχίσει να εργάζεται σε πολλά  projects Ε&Α που εξετάζουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να περιοριστεί η απαιτούμενη δόση σκιαγραφικών.
  • Αξιοποιώντας τη δύναμη των ψηφιακών λύσεων – Μετά την κυκλοφορία του Calantic™ Digital Solutions, μιας σειράς εφαρμογών ψηφιακής ακτινολογίας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και βοηθούν τους ακτινολόγους και τις ομάδες τους σε κρίσιμα βήματα στο ταξίδι θεραπείας ενός ασθενούς, η Bayer επεκτείνει περαιτέρω τις στρατηγικές συνεργασίες μέσα στην πλατφόρμα, με ειδικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης εξειδικευμένα για το Καρδιαγγειακό, όπως  ιατρικής η Keya Medical Inc. και Circle Cardiovascular Imaging Inc. Οι εταιρείες αυτές σε συνεργασία με την Bayer θα δημιουργήσουν στην πλατφόρμα μια νέα γραμμή εφαρμογών αποκλειστικά για την καρδιά. Η πλατφόρμα στο σύνολο της περιλαμβάνει εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στις απεικονίσεις του θώρακα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και οργάνων που εμπλέκονται σε πολύ συχνούς τύπους καρκίνου και σε άλλα χρόνια νοσήματα, όπως μαστός, προστάτης, καρδιά και ήπαρ.
  • Παρουσιάζοντας τις Υπηρεσίες Ιατρικής Απεικόνισης Core Lab της Bayer – Για να επιταχύνει τις κλινικές δοκιμές και να υποστηρίξει την πρόοδο της έρευνας, η Bayer λανσάρει τις νέες υπηρεσίες Ιατρικής Απεικόνισης Core Lab Services. Η ολοκληρωμένη υπηρεσία παρέχει ολοκληρωμένες εργαστηριακές λύσεις απεικόνισης, επιστημονική συμβουλευτική, απόκτηση εικόνας βάσει cloud, ποιοτικό έλεγχο, αξιολόγηση και διαχείριση, καθώς και λειτουργικές και ποιοτικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυό της με περισσότερους από 40 βασικούς εμπειρογνώμονες και περισσότερους από 100 πρόσθετους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργαζόμενους γιατρούς και ακτινολόγους, συμμετέχει επί του παρόντος σε περισσότερες από 50 κλινικές δοκιμές από τη Bayer και τις συνεργαζόμενες εταιρείες.

Η αυξανόμενη ζήτηση για καρδιακή απεικόνιση – μια εξωτερική προοπτική
 

Η Δρ Chiara Bucciarelli-Ducci, Σύμβουλος Καρδιολόγος και Αναπληρωτής Καθηγήτρια Καρδιολογίας στα Νοσοκομεία Royal Brompton & Harefield στο Λονδίνο, UK, τόνισε την αυξανόμενη ζήτηση για καρδιακή απεικόνιση, σημειώνοντας ότι 60 εκατομμύρια ασθενείς σε όλη την ΕΕ έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο, ανοίγοντας πρόσθετες ευκαιρίες για τον τομέα της ιατρικής απεικόνισης. Ταυτόχρονα, ο σημαντικός διαγνωστικός ρόλος της καρδιακής μαγνητικής τομογραφίας έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία που έχει συμπεριλάβει τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς σε πολλές συστάσεις των κλινικών κατευθυντήριων γραμμών.

«Έχουμε ήδη δει μερικές απίστευτες προόδους να συμβαίνουν», εξήγησε ο Δρ Bucciarelli-Ducci. «Για παράδειγμα, ενώ γενικά χρειάζονται περίπου 13 λεπτά για έναν εκπαιδευμένο καρδιολόγο για να ερμηνεύσει ένα σύνολο δεδομένων μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, το ίδιο σύνολο δεδομένων μπορεί να αναλυθεί με παρόμοια ακρίβεια σε περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα. – σχεδόν 186 φορές πιο γρήγορα!”

Σχολιάζοντας μερικές από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις για τη γαδοβουτρόλη, ο Δρ Peter Seidensticker, Επικεφαλής Ιατρικών Υποθέσεων, για το Τμήμα Ακτινολογίας στη Bayer, είπε: «Τα τελευταία 25 χρόνια η γαδοβουτρόλη έχει χορηγηθεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια φορές παγκοσμίως. Αυτό το ορόσημο αντικατοπτρίζει την πλούσια κληρονομιά που κατέχει το Τμήμα Ακτινολογίας της Bayer στην απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία και χρήση σκιαγραφικού και τη μακροχρόνια δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε τους ασθενείς σε όλο το διάστημα της νόσου».

Ο Δρ Seidensticker συνέχισε: «Με τα χρόνια, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και εκτενή βάση κλινικών δεδομένων, η οποία υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων μας σε διάφορες περιοχές του σώματος και πληθυσμούς ασθενών».

Η Bayer οδηγεί την καινοτομία στην επιστήμη με πολλούς τρόπους, η συνεχής παρουσία και οι συνεισφορές σε μεγάλα συνέδρια ακτινολογίας, ερευνητικές συνεργασίες και προγράμματα ανταλλαγών παγκοσμίως είναι μερικά παραδείγματα. Η συνεργασία με άλλους ηγέτες του κλάδου είναι ένα πρόσθετο στοιχείο – μόνο στο ECR 2024, η Bayer ανακοίνωσε μια συνεργασία με τον συνεργάτη Siemens Healthineers στον τομέα των συστημάτων ψορήγησης σκιαγραφικών,  λογισμικού και παρακείμενων και υπηρεσιών : Η λύση Connect.CT που αναπτύχθηκε με τη Siemens Healthineers απλοποιεί τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα αντίθεσης για ασθενείς με μεταφορά δεδομένων απευθείας σε Smart Protocols.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου