Όποιος ασκεί βία εναντίον γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού στα νοσοκομεία, το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγείται στη φυλακή. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε το "παρών" σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά της Βίας σε υγειονομικό προσωπικό.

"Οι προβλεπόμενες ποινές δεν αστειεύονται και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να το πάρουν όλοι", τόνισε, αναφερόμενος στην ειδική διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει αυστηρότατες ποινές.

"Αυτή η διάταξη θα προστατεύσει όλους όσοι εργάζονται σκληρά στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις μέρες της εφημερίας, από λεκτικές επιθέσεις και σωματική βία", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας: "στα νοσοκομεία πρέπει να υπάρξει τάξη, ηρεμία. Οι γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν ασκούν το λειτούργημά τους. Δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε πράξεις βίας, είτε σωματικές είτε λεκτικές".

"Η βία εναντίον της ‘λευκής μπλούζας’ ουσιαστικά είναι βία εναντίον των ασθενών", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξηγώντας: "ο άνθρωπος που λειτουργεί υπό το καθεστώς οποιασδήποτε απειλής ή φόβου, αποδίδει λιγότερα από όσα του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και οι γνώσεις του. Και αυτό είναι μια τεράστια αδικία για τους ασθενείς πρωτίστως".

Όπως ανέφερε, η πανευρωπαϊκή ημέρα θεσπίστηκε με στόχο να διαμηνύσει πως το φαινόμενο δεν έχει θέση στην Ευρώπη και πρέπει να παταχθεί πριν διογκωθεί και φτάσει στις διαστάσεις που έχει σε άλλα σημεία του πλανήτη μας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, επισήμανε πως "οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, εργάζονται κάτω από συνθήκες burnout και υποστελέχωσης. Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις οι πολίτες ταλαιπωρούνται λόγω των αδυναμιών που έχει το σύστημα Υγείας, αλλά αυτά δεν πρέπει να οδηγούν σε καμιά περίπτωση σε περιστατικά βίας απέναντι στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υγειονομικό προσωπικό".

Ο κ. Νίτσας, ο οποίος παρουσίασε το πανευρωπαϊκό ερωτηματολόγιο καταγραφής περιστατικών βίας, ζήτησε τη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία, με προσλήψεις και βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ενώ ευχαρίστησε την κυβέρνηση που υποστήριξε το αίτημα να γίνει η βία της λευκής μπλούζας ιδιώνυμο αδίκημα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", Μιχάλης Καραβιώτης, παρατήρησε πως τα φαινόμενα βίας στα νοσοκομεία έχουν ανοδική τάση και αναφέρθηκε σε περιστατικά σωματικής αλλά και λεκτικής βίας, στο πλαίσιο της γνωστής νοοτροπίας του "εγώ σε πληρώνω". "Όποια και αν είναι η μορφή βίας, στο νοσοκομείο μας τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με άμεση κινητοποίηση", είπε και προέτρεψε το προσωπικό να μη διστάσει να καταγγείλει τέτοια περιστατικά χωρίς χρονοτριβή.

Ένταση με υγειονομικούς

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης από υγειονομικούς που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο νοσοκομείο, με αφορμή την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Οι εργαζόμενοι διέκοψαν τους ομιλητές, φωνάζοντας συνθήματα, με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραχρήστο, να λέει σε παρέμβασή του πως "βία είναι το να χρειάζεται ο ασθενής να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει πρόσβαση σε χειρουργείο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά