Υπογράφηκε σήμερα προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του υπουργείου Υγείας, με σκοπό τη σύνταξη "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV".

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, παρέστησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Γ. Σιάσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ε. Αγαπηδάκη, η διευθύντριας του Εργαστηρίου καθηγήτρια Π. Λάγιου, ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΕΚΑΡ αναπληρωτής καθηγητής κ. Γ. Μαγιορκίνης.

Σκοπός της προγραμματικής συμφωνίας είναι η σύνταξη του "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV" μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της πανδημίας του AIDS στην Ελλάδα.

Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου θα μπορέσει να αναγνωρίσει στόχους για τη Δημόσια Υγεία και το Σύστημα Υγείας που θα καταφέρουν μέσω βελτίωσης της διάγνωσης, της παρακολούθησης και της αντιμετώπισης της να βρεθεί η Ελλάδα πιο κοντά στους στόχους που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επιδημία του AIDS. Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας σηματοδοτεί την προσήλωση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν.

Από την αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS, 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό HIV/AIDS. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV το 2021. Υπολογίζεται ότι επί του παρόντος το 85% των ανθρώπων που ζουν με HIV γνωρίζουν την κατάστασή τους.

Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του 95%, επιπλέον 4,0 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV πρέπει να γνωρίζουν την κατάστασή τους HIV. Μέχρι το τέλος του 2021, 28,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς