Ολλανδοί ερευνητές αναφέρουν ότι ειδική απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να προβλέπει με ακρίβεια ποιοι ασθενείς με ψύχωση θα εμφανίσουν σχιζοφρένεια ανθεκτική στην αγωγή.

Η εξέταση NM-MRI στη νευρομελανίνη του εγκεφάλου μπορεί να δώσει οπτικές ενδείξεις για την υγιή λειτουργία της ντοπαμίνης.

Η Marieke van der Plijm, του University of Amsterdam, θεωρεί ότι η NM-MRI  θα μπορούσε να είναι σημαντική εξέλιξη.

Ασθενείς με ανθεκτική στη θεραπεία σχιζοφρένεια δεν έχουν αύξηση στη λειτουργία της ντοπαμίνης. Οι ερευνητές θεωρούν οτι αυτό υποδεικνύει ότι τα επίπεδα νευρομελανίνης ενδεχομένως είναι πρώιμος δείκτης για την αντίσταση στη θεραπεία.

Η έρευνα περιέλαβε 62 ασθενείς, 18 έως 35 ετών, που εμφάνισαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο.

Ολοι διαγνώστηκαν στο φάσμα της σχιζοφρένειας. Εγινε σύγκριση με ομάδα ελέγχου 20 υγιών.

Ολοι υποβλήθηκαν σε κλινική αξιολόγηση, IQ test και NM-MRI scan, και όσοι είχαν ψύχωση έλαβαν αντιψυχωσική αγωγή.

Στο εξάμηνο αξιολογήθηκε η ανταπόκρισή τους στην αγωγή.

Οσοι είχαν μέτρια ή πολλά συμπτώματα σε μια από 5 περιοχές, όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, μετά από 2 δοκιμές αντιψυχωσικών, θεωρήθηκε ότι δεν ανταποκρίνονται.

Θεωρήθηκε επίσης ότι δεν ανταποκρίνονται αν δεν είχαν απόκριση ή αν εμφάνιζαν σοβαρές παρενέργειες σε ένα αντιψυχωσικό φάρμακο ή αν άλλαξαν σε clozapine  κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Από τους 62 ασθενείς, 47 θεωρήθηκε ότι ανταποκρίνονταν.

Στην αρχική NM-MRI, οι 15 που δεν ανταποκρίνονταν είχαν σημαντικά χαμηλότερο σήμα στη μέλαινα ουσία η οποία είναι πλούσια σε νευρώνες ντοπαμίνης και μεταξύ άλλων ρυθμίζει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές ανταμοιβής.

Με βάση τα στοιχεία για τη νευρομελανίνη, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν με ακρίβεια έως 68% ποιοι ασθενείς θα ανταποκρίνονταν στη θεραπεία.

Σε 28 που ανταποκρίθηκαν και σε 9 που δεν ανταποκρίθηκαν και υποβλήθηκαν και πάλι σε scan, το σήμα NM-MRI δεν άλλαξε σε 6 μήνες.

Πηγές:
The American Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά