Τα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων μίας επικείμενης νέας πανδημίας, περιγράφονται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας είναι μη φαρμακευτικά και αφορούν τον περιορισμό της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Τα μέτρα αυτά - εξηγούν - αποτέλεσαν την πρωταρχική απάντηση στις αρχικές φάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού (πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια) και θα αποτελέσουν τον κορμό για τον περιορισμό των επιπτώσεων από μελλοντικές απειλές για τη Δημόσια Υγεία.

"Είναι πιθανό ότι τα μέτρα αυτά θα αξιοποιηθούν ξανά στις πρώτες φάσεις των μελλοντικών πανδημιών. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουν να αντλούνται διδάγματα από την πανδημία COVID-19 και να ενσωματώνονται στα σχέδια ετοιμότητας για μελλοντικές έκτακτες ανάγκες υγείας και πανδημίες", σχολιάζει ο Jonathan Suk, κύριος εμπειρογνώμονας του ECDC για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η έκθεση παρέχει συστάσεις σε πέντε τομείς:

  • Ενσωμάτωση των μέτρων στα τοπία διακυβέρνησης της ασφάλειας της Υγείας. Αφορούν διαδικασίες σε δομές και θεσμούς για την επίβλεψη και τη διαχείριση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μιας χώρας.
  • Παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων.
  • Αξιολόγηση του ευρύτερου αντίκτυπου των μέτρων στην κοινωνική και δημόσια υγεία.
  • Οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διασφάλιση αποτελεσματικής επικοινωνίας μέσω της δέσμευσης της κοινότητας.
  • Ενίσχυση του διεπιστημονικού συντονισμού στη λήψη αποφάσεων.

Οι οδηγίες του ECDC προέκυψαν έπειτα από δύο διαβουλεύσεις με ειδικούς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2022 και τον Μάιο του 2023. Βασίζονται σε πολλαπλά διδάγματα και σε σχετική τεκμηρίωση του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Απευθύνεται σε εμπειρογνώμονες και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στα υπουργεία Υγείας, στις εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας και σε φορείς που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό ετοιμότητας για πανδημίες ή και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών.

Οι υπεύθυνοι των χωρών καλούνται να τα εντάξουν στα εθνικά σχέδια ετοιμότητας για επικείμενη πανδημία. Όπως αναφέρουν, κατά τη διάρκεια μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών, μπορεί να υπάρξει μια χρονική περίοδος πριν από την ευρεία διαθεσιμότητα ιατρικών αντίμετρων, στα οποία θα βασιστούν οι κοινωνίες για μείωση της μετάδοσης ασθενειών και τον μετριασμό των επιπτώσεων στην υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά