Μερικές φορές μπορεί να νιώσετε το μυαλό σας θολό, σαν να έχετε χάσει προσωρινά την δυνατότητά σας να σκέφτεστε. Μπορεί να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Μπορεί να αισθάνεστε σύγχυση ή αποδιοργάνωση και δυσκολία να εκφράσετε τις σκέψεις σας με λέξεις.

Μπορεί να είναι ένα απλό σημάδι κούρασης, αλλά κάποιες φορές μπορεί να δείχνει κάτι πιο σοβαρό. Αυτές είναι μερικές πιθανές αιτίες για αυτό που αισθάνεστε.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Με αυτή την πάθηση, το σώμα και το μυαλό σας είναι κουρασμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αισθάνεστε μπερδεμένοι, ξεχασιασμένοι και ότι είναι αδύνατο να συγκεντρωθείτε. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, αλλά η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν.

Εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο να θυμούνται πράγματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει το σώμα σας με πολλούς τρόπους και οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται για να προστατεύσουν και να θρέψουν το μωρό σας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα μνήμης.

Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να μάθουν ή να θυμηθούν πράγματα όταν φτάσουν σε αυτό το στάδιο της ζωής. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε εξάψεις και άλλες αλλαγές στο σώμα. Τα συμπληρώματα ορμονών και άλλα είδη φαρμάκων μπορεί να βοηθήσουν.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Αυτή η ασθένεια επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ο εγκέφαλός σας επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα σας. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν σκλήρυνση έχουν προβλήματα με τη μνήμη, την προσοχή, τον προγραμματισμό ή τη γλώσσα. Οι ασκήσεις μάθησης και μνήμης μπορούν να βοηθήσουν και ένας θεραπευτής μπορεί να σας δώσει νέους τρόπους για να χειριστείτε τις εργασίες με τις οποίες έχετε πρόβλημα.

Κάποια φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα είδη φαρμάκων – και χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά και συνταγογραφούμενα – μπορεί να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα «ομίχλης» στον εγκέφαλο. Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε.

Καρκίνος και θεραπεία καρκίνου

Η χημειοθεραπεία - μια θεραπεία για τον καρκίνο που χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα - μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως τα παραπάνω. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να θυμάστε λεπτομέρειες όπως ονόματα ή ημερομηνίες, να δυσκολεύεστε να κάνετε πολλές εργασίες ή να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσετε μια δουλειά. Συνήθως υποχωρεί αρκετά γρήγορα, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία. Ο ίδιος ο καρκίνος μπορεί επίσης να προκαλέσει τέτοια συμπτώματα, για παράδειγμα αν ο καρκίνος έχει επηρεάσει τον εγκέφαλο.

Κατάθλιψη

Μπορεί να μην θυμάστε καλά τα πράγματα ή να μην μπορείτε να σκεφτείτε εύκολα τα προβλήματα. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτό συνδέεται με την απώλεια ενέργειας και κινήτρου που συνοδεύει την κατάθλιψη ή αν η κατάθλιψη επηρεάζει τον εγκέφαλό σας με τρόπο που προκαλεί αυτή την κατάσταση. Η θεραπεία για την κατάθλιψή σας, η οποία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, θα πρέπει να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στα φυσιολογικά.

Κακός ύπνος

Χρειάζεστε αρκετό ύπνο για να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί· η υπερβολική ποσότητα μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε μπερδεμένοι. Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια διαταραχή του ύπνου, όπως άπνοια, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Λύκος

Αυτή η χρόνια πάθηση κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στο σώμα σας και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά, ανάλογα με την περίπτωση. Περίπου τα μισά άτομα με λύκο έχουν προβλήματα με τη μνήμη, σύγχυση ή προβλήματα συγκέντρωσης. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η φαρμακευτική αγωγή και η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορούν να βοηθήσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]