Δυσχερής και επικίνδυνη είναι η διαχείριση των παθολογικών και πνευμονολογικών περιστατικών στα νοσοκομεία.

Η πληρότητα φτάνει έως και στο 150% στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Έχουν γίνει ρουτίνα τα ράντζα, τα φορεία και οι μετακινήσεις ασθενών σε κλινικές άλλων παθήσεων, με αποτέλεσμα να θεωρείται αναπόφευκτη η διασπορά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, όπως ο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας, όπου στις παθολογικές κλινικές νοσηλεύονται 50 έως 60 υπεράριθμοι ασθενείς.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία), πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Επικαλούμενος την εμπειρία του από πρόσφατη επίσκεψη στο "Άγιος Ανδρέας", τονίζει πως οι εργαζόμενοι θεωρούν πως είναι αδύνατη η διαχείριση με ασφάλεια των παθολογικών περιστατικών, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως αναφέρει, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία (έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών), δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας.

"Η ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα απίστευτη, καθώς μπορεί να περιμένουν 8 με 10 ώρες για να εξυπηρετηθούν", καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Χαρακτηρίζει "Γολγοθά", για προσωπικό και ασθενείς, την εξεύρεση κλίνης για νοσηλεία ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στις μέρες της εφημερίας, στις οποίες η πληρότητα ξεπερνάει το 150% επί των διαθέσιμων κλινών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, "οι υπεράριθμοι ασθενείς παραμένουν επί μέρες στα επείγοντα, πάνω σε φορεία, νοσηλεύονται σε ράντζα στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, ενώ προστίθενται κρεβάτια ή φορεία στους θαλάμους των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών με το προσωπικό να μην χωράει να κάνει νοσηλεία".

Οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων - σημειώνει - εφαρμόζουν την τακτική να μεταφέρουν τους ασθενείς στη "διασπορά", δηλαδή σε χειρουργικές, ορθοπεδικές, ΩΡΛ, οφθαλμολογικές, γυναικολογικές και άλλες κλινικές, μεγιστοποιώντας, ωστόσο, τον κίνδυνο μετάδοσης νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πάτρα

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως στα νοσοκομεία της Πάτρας "Άγιος Ανδρέας" και Πανεπιστημιακό Ρίου διακομίζονται ασθενείς από όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία συχνά δεν μπορούν να περιθάλψουν ούτε απλά παθολογικά περιστατικά. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας έκλεισε εδώ και χρόνια η Παθολογική κλινική και στο νοσοκομείο Πύργου δεν υπάρχει κανένας παθολόγος. Η Παθολογική κλινική καλύπτεται με γιατρούς παθολόγους από μετακινήσεις. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Υποστελεχωμένα και πολλά άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας".

Λόγω της εικόνας αυτής, πληθώρα ασθενών από όλη τη Δυτική Ελλάδα διακομίζονται στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας και ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να "σηκώνουν τα χέρια".

Ράντζα

Στο Λεκανοπέδιο, τα μεγάλα νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα, στα οποία νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς στην εφημερία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το φαινόμενο των ράντζων δεν παρατηρείται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: "Οι Παθολογικές κλινικές είναι γεμάτες πριν ξεκινήσει η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ και στο 'Ιπποκράτειο'. Στο τέλος της εφημερίας, γεμίζουν όλες οι κλινικές με παθολογικά περιστατικά", σημειώνει. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ελλείψεις νοσοκομειακών κλινών, κάτι που προκύπτει σαφώς από τη σύγκριση με την Ευρώπη. Αναφέρει αναλυτικά:

"Στην Ελλάδα, διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Ταυτόχρονα, έχουμε γεωγραφικές υγειονομικές ανισότητες. Πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης παθολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση χρειάζονται προσλήψεις παθολόγων, νοσηλευτών και ανακοπή του κύματος μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, της μη ένταξης στα βαρέα και της εργασιακής ανασφάλειας των 20.000 συμβασιούχων".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο