Οι ελπίδες για αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία της χρόνιας λιπώδους νόσου του ήπατος (MASH) αναπτερώνονται. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές αιτίες κίρρωσης του ήπατος και καρκίνου του ήπατος.

Στις ΗΠΑ, η ρεσμετιρόμη (Resmetirom) εγκρίθηκε πρόσφατα ως το πρώτο φάρμακο με θετικό αποτέλεσμα που αποδείχθηκε σε κλινικές δοκιμές.

Η MASH (πρώην NASH - μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα) είναι μια χρόνια και προοδευτική ηπατική νόσος. Υπολογίζεται ότι σήμερα πάσχουν περίπου 115 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Κατά κανόνα, πρόκειται για προοδευτικό λιπώδη εκφυλισμό του ήπατος με ουλές (ίνωση).

Σε ορισμένους από τους πάσχοντες, αυτό οδηγεί τελικά σε ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση). Τέτοιες ασθένειες είναι επίσης συχνές σε άτομα με χρόνια υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, αλλά στην MASH το αλκοόλ δεν είναι η αιτία.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν συχνά τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νόσου. Ωστόσο, η MASH συνδέεται επίσης στενά με καρδιαγγειακά, νεφρικά ή μεταβολικά νοσήματα. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ατόμων που είναι παχύσαρκα έχουν επίσης MASH.

Στις ΗΠΑ, οι ασθενείς αυτοί αντιπροσωπεύουν ήδη σχεδόν το 20% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Το ποσοστό των ατόμων στις δυτικές βιομηχανικές χώρες που είναι επομένως επιλέξιμοι για μεταμόσχευση αυξάνεται σήμερα απότομα.

Στην Ευρώπη, η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim είναι προφανώς η πιο προχωρημένη στην ανάπτυξη τέτοιων θεραπειών με τη δραστική ουσία Survodutide. Πρόκειται για τον λεγόμενο αγωνιστή των υποδοχέων γλυκαγόνης/GLP-1 - που μοιάζει πολύ με τα αντιδιαβητικά και τα νέα "φάρμακα για την απώλεια βάρους" ("Wegovy" κ.λπ.) που έχουν γίνει τόσο γνωστά παγκοσμίως στο πρόσφατο παρελθόν.

Η γερμανική εταιρεία αναπτύσσει το φάρμακο σε συνεργασία με τη Zealand Pharma (Δανία). Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα σημαντικότερα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙ (καθορισμός δόσης) με 295 συμμετέχοντες σε μελέτη, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία μία φορά την εβδομάδα με τρεις διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου ή εικονικό φάρμακο. Το φάρμακο πρέπει να χορηγείται με ένεση κάτω από το δέρμα μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, επιτεύχθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση της κατάστασης MASH σε ποσοστό έως και 83% των ενηλίκων που έλαβαν θεραπεία με survodutide. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, αυτό συνέβη μόνο στο 18,2% των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρεία, η survodutide θα μπορούσε επομένως να έχει τη δυνατότητα να γίνει μια "καλύτερη στην κατηγορία της θεραπεία για την MASH". Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως μπορεί ήδη να πάσχουν από καρδιαγγειακές, νεφρικές και μεταβολικές παθήσεις που σχετίζονται με την MASH.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά