Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσαν σήμερα συστάσεις για τα στελέχη του ιού της γρίπης που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο εμβόλιο που θα χορηγείται από το φθινόπωρο του 2024.

Κάθε χρόνο, ο EMA εκδίδει συστάσεις της ΕΕ για τη σύνθεση των εμβολίων εποχικής γρίπης με βάση τις παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες ενημερώνονται από τακτικές δραστηριότητες παρακολούθησης για τον επιπολασμό και τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών ιών γρίπης παγκοσμίως.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA ανακοίνωσε τη μετάβαση από τα τετραδύναμα σε τριδύναμα εμβόλια που δεν περιλαμβάνουν το συστατικό B/Yamagata.

Επί του παρόντος, τα περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια γρίπης είναι τετραδύναμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από τα τέσσερα κύρια στελέχη της γρίπης που ευθύνονται για την εποχική γρίπη, τα A(H1N1)pdm09 και A(H3N2), B/Victoria και B/Yamagata.

Ωστόσο, το στέλεχος B/Yamagata του ιού της γρίπης Β δεν έχει ανιχνευθεί σε κυκλοφορία από τον Μάρτιο του 2020.

Εκτιμάται ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στα μέτρα Δημόσιας Υγείας που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της CoViD κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ιοί της γρίπης Β ευθύνονται για το ένα τέταρτο των ετήσιων μολύνσεων γρίπης.

Δεδομένου ότι το στέλεχος του ιού B-Yamagata δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία, δεν είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στη σύνθεση των εμβολίων κατά της γρίπης.

Οι παρασκευαστές ζωντανών εξασθενημένων εμβολίων ή τρισθενών εμβολίων με βάση τα αυγά θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτά τα τρία στελέχη ιού για την περίοδο 2024 - 2025:

  • Ιό που μοιάζει με A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09.
  • Ιό που μοιάζει με A/Thailand/8/2022 (H3N2).
  • Ιό που μοιάζει με B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage).

Οι παρασκευαστές τρισθενών εμβολίων με βάση τα κύτταρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτά τα τρία στελέχη του ιού για την περίοδο 2024/2025:

  • Ιό που μοιάζει με A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09.
  • Ιό που μοιάζει με A/Massachusetts/18/2022 (H3N2).
  • Ιό που μοιάζει με B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage).

Οι παρασκευαστές αδρανοποιημένων εμβολίων μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραγωγής ενός τετραδύναμου εμβολίου που θα περιέχει δύο στελέχη του ιού της γρίπης Β για την περίοδο 2024 - 2025.

Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρείται κατάλληλος ένας ιός που μοιάζει με B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage) εκτός από τα στελέχη που αναφέρονται παραπάνω.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά