Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική πρέπει να είναι προετοιμασμένες για έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων δάγκειου πυρετού φέτος. "Αυτή θα είναι πιθανότατα η χειρότερη περίοδος δάγκειου πυρετού", δήλωσε την χθες ο Τζάρμπας Μπαρμπόσα του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Από την αρχή του έτους, οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και χιλιάδες θανάτους.

Ο αριθμός των μολύνσεων είναι τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι την ίδια περίοδο του έτους ρεκόρ 2023, εξήγησε ο Μπαρμπόσα. Η τάση αυτή οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Ο ιός του δάγκειου πυρετού μεταδίδεται από κουνούπια, ιδίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού- αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα. Ένα εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες χώρες και είναι αποτελεσματικό μόνο έναντι ενός τύπου του ιού.

Ο δάγκειος πυρετός απαντάται κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική. Ωστόσο, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, ο δάγκειος πυρετός αυξάνεται παγκοσμίως. Σήμερα επηρεάζει 128 χώρες.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με εκείνα της σοβαρής γρίπης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και θανατηφόρο πορεία. Τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο